POJEDINE ŠKOLE PREGOVARAJU SA RODITELJIMA

Koronavirus mijenja rute ekskurzija?

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović “Vijestima“ je kazala da je ta ustanova tender za matursku ekskurziju raspisala 12. decembra prošle godine, odnosno prije pojave virusa u svijetu i preporuka Instituta za javno zdravlje. Rekla je da su učenici i roditelji izglasali destinaciju Italija - Francuska - Španija
10327 pregleda 1 komentar(a)
U Italiji najkritičnije (Ilustracija), Foto: BETA/AP
U Italiji najkritičnije (Ilustracija), Foto: BETA/AP

Pojedine srednje škole pregovaraju sa roditeljima o mogućoj promjeni ranije dogovorene rute đačke ekskurzije - Italija - Francuska - Španija, zbog izbijanja epidemije koronavirusa.

Riječ je o školama koje su prije izbijanja epidemije raspisale tendere, a jedna od njih je i podgorička Gimnazija.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović “Vijestima“ je kazala da je ta ustanova tender za matursku ekskurziju raspisala 12. decembra prošle godine, odnosno prije pojave virusa u svijetu i preporuka Instituta za javno zdravlje. Rekla je da su učenici i roditelji izglasali destinaciju Italija - Francuska - Španija.

“Ovih dana smo upravo u proceduri dogovora sa učenicima i roditeljima o eventualnoj izmjeni destinacije, jer smo i od Ministarstva prosvjete dobili preporuku da ne planiramo putovanja za Italiju u ovom periodu“, saopštila je Bojanić Lalović.

Zoja Bojanić Lalović
Ugovorom planiran povraćaj novca: Lalović(Foto: Zoran Đurić)

Ona je odgovorila i da se ugovorom svakako planira povraćaj novca roditeljima u slučaju bilo kakve nepredviđene situacije.

Ministarstvo prosvjete krajem februara uputilo je dopis obrazovno-vaspitnim ustanovama da, u skladu sa informacijama Instituta za javno zdravlje, ne organizuju putovanja za Italiju do normalizacije epidemiološke situacije...

Sa oko 4.000 oboljelih, Italija je na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva novog koronavirusa, odmah iza Kine i Južne Koreje. Od posljedica virusa, u Italji je do preksinoć preminulo gotovo 200 osoba...

Virus je zabilježen i u neposrednom okruženju - u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji...

Maturske ekskurzije se najčešće organizuju u septembru.

Zbog pojave koronavirusa, pojedine turističke agencije morale su da otkažu i putovanja ka Italiji, povodom Dana žena - 8. marta.

“Agencija Galileo je u okviru putovanja povodom 8. marta imala planirane polaske ka Italiji. To je bio aranžman koji je podrazumijevao obilaske gradova Milano, Verona i Venecija. Pojavom virusa u tim djelovima Italije, mi smo taj aranžman otkazali, jer nismo željeli da putnike izlažemo opasnostima i neprijatnostima. U ovom periodu nismo imali planiranih aranžmana ka Kini“, kazao je “Vijestima“ Milan Koprivica, direktor marketinga i prodaje u toj turističkoj agenciji.

On je odgovorio i da su otkazali aranžmane za Zagreb i Beč, istakavši da su svim putnicima refundirani iznosi uplate, dok su pojedini izabrali ponude za druge destinacije, gdje nema zabilježenih slučajeva koronavirusa.

“Pojava virusa u Evropi, prije svega u Italiji, dogodila se upravo u trenutku kada su bili aktuelni aranžmani povodom 8. marta. Sigurno da se to odrazilo na poslovanje agencija, samim tim što su neki od aranžmana otkazani. Sa druge strane, putnici će putovati ka drugim destinacijama, gdje je taj rizik manji ili uopšte ne postoji. Smatramo da su te prve informacije o pojavi virusa, trebale biti malo preciznije, smirenije, kao u nekim drugim zemljma Evrope, gdje među stanovništvom nije zavlada tolika panika, kao kod nas. Recimo da u nekim zemljama poput Francuske, Grčke, Španije, Njemačke, postoje zabilježeni slučajevi virusa, ali da cjelokupna javnost u tim zemljama djeluje bez širenja panike, štiteći na taj način svoju ekonomiju i turizam“, kazao je Koprivica.

On tvrdi da na turizam, kao privrednu granu, itekako utiču sve negativne pojave koje se dešavaju na globalnom nivou.

“Nadamo se da će u narednim danima situacija biti značajno bolja, jer bi se sva ova dešavanja mogla negativno odraziti kako na poslovanje agencija, tako i na cjelokupan turizam u Crnoj Gori“.

Iz turističke agencije Millenium “Vijestima“ su rekli da u ovom periodu nemaju aranžmane za područja pogođena virusom. “Na sreću, nijesmo imali zakazanih putovanja ka područjima u kojima je zabilježen veći broj oboljelih. Imali smo par slučaja gdje su putnici presijedali preko sjevera Italije i nijesu mogli stići do krajnje destinacije zbog otkazivanja letova, ali na kraju smo uspjeli pronaći zadovoljavajuće rješenje“, kazala je direktorica marketinga i prodaje Andrea Mandić.

Ona je rekla da nije problem da putnici odaberu neku drugu destinaciju, već je problem kad su hoteli non-refundable, što znači da se pri otkazivanju refundira nula odsto sredstava, sa čim su putnici bili upoznati prilikom bukiranja.

“Problem nastaje kad pokušamo takvu rezervaciju da otkažemo za, na primjer, hotel u Lisabonu koji apsolutno nema zaraženih, ali putnici zbog tranzitiranja preko Bolonje ne mogu ni doći do Lisabona. Ovakvih slučajeva je mnogo, ali mi dajemo sve od sebe da omogućimo povrat novca“, kazala je Mandić.

Ona je rekla da se dešavalo i da putnici nijesu željeli da otkažu letove za Bolonju i Milano, ali su ukinuti.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve prof. dr Rade Ratković ranije je kazao “Vijestima” da Crna Gora mora biti spremna za dvocifren pad turističkog prometa, ako se u evropskim zemljama pad procjenjuje za oko 40 odsto, uz ogradu da će šteta zavisiti od trajanja epidemije i da li će ući u period ljetnje turističke sezone.

Koliko će trajati epidemija - zasada nema prognoza Svjetske zdravstvene organizacije. Prognoze ljekara i epidemiologa kažu da bi mogla trajati još dva mjeseca, a najduže do avgusta.

Ekonomisti je već nazivaju “ekonomskom pandemijom”, jer se šteta za svjetsku privredu procjenjuje na hiljadu milijardi dolara.