Socijalisti: Ravnopravnost u Crnoj Gori je još uvijek daleko

"Danas pozivamo sve na preispitivanje koliko smo kao civilizacija, društvo, država uradili, pomjerili, unaprijedili da li smo smanjili jaz i neravnopravnosti"
583 pregleda 2 komentar(a)
Socijalisti Crne Gore, Foto: Socijalisti Crne Gore
Socijalisti Crne Gore, Foto: Socijalisti Crne Gore

Socijalisti Crne Gore podsjetili su na razloge zbog kojih je 8. mart postao Međunarodni praznik žena i na simboliku crvene ruže.

"Crvena ruža je podignuta u ime svih obespravljenih žena prije cijelog jednog vijeka - podigle su je žene boreći se za rad, platu, za život i ljudsko dostojanstvo, za pravo da budu pitane. Ovaj dan su platile životima, najsurovijom mučenjem i stradanjem. Nama Socijalistima je 8. mart borba. Borba kao i svaki drugi dan. Zato danas pozivamo sve na preispitivanje koliko smo kao civilizacija, društvo, država uradili, pomjerili, unaprijedili da li smo smanjili jaz i neravnopravnosti", navodi se u saopštenju Socijalista.

Iz te novoformirane partije za današnji dan kandiduju pitanja "otkud ovakav "svečarski" ton - je li stvarno to - to? Imamo li, stvarno, što da slavimo?"

"Šta nježnost ima sa nedovoljnom političkom participacijom žena? U kojem dijelu različitih plata za isti rad se skriva “džentlmenstvo”? Kada danas sretnete na ulici žene sa poklonjenim cvijećem u rukama - sjetite se da svaka treća žena iza tog buketa krije duboku ranjenost životom, batine i čemer u sopstvenom domu, borbu za sopstvenu egzistenciju, danonoćni rad kako bi ishranila svoju djecu".

Između ostalog u saopštenju se navodi i da za Socijaliste "ova crvena ruža i dalje nosi boju krvi onih koje su ovaj dan izborile".

"I opomenu da nastavimo da se borimo, jer je, na žalost, ravnopravnost u Crnoj Gori je još uvijek daleko".

Bonus video: