U 2017. REGISTROVANO PREKO 200 DJELA PORODIČNOG NASILJA

Raičević: Nasilnika ima i u policijskim redovima i u državnim organima

"Cijeli grad zna gdje je kuća u koju smještamo žrtve. Stranci nam je kreče, kupuju namještaj, hrane naše žene i djecu, žrtve nasilja. Nikad nas nijedan gradonačelnik nije posjetio. Dakle, nije vas briga"
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2019. 01:06h

Tokom 2017. registrovano je preko 200 krivičnih djela porodičnog nasilja, a za to krivično djelo osumnjičeno je 203 lica, od čega su petina povratnici, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na zajedničkoj sjednici tri skupštinska odbora. 

Nuhožić i njegove kolege ministri rada i zdravlja Kemal Purišić i Kenan Hrapović su saslušavani u Skupštini pred članovima odbora za politički sistem, zdravstvo i rodnu ravnopravnost, ali i aktivistima civilnog sektora.

"Tradicija i uslovi u kojima živimo ne opravdavaju ovu statistiku. Svako nasilje u porodici i nad djecom biće prioritet MUP-a, nećemo ga tolerisati i oštro ćemo ga kažnjavati”, poručio je on. 

Ministar rada kazao je da je centrima za socijalni rad tokom 2017. prijavljena 1.290 slučajeva porodičnog nasilja. 

"Moramo osnažiti institucije i ljude koji u njima rade za rad sa žrtvama nasilja”, dodao je on. 

Hrapović je ocijenio da nijedno društvo ne smije da toleriše nasilje:

"Moramo se posvetiti punoj primjeni zakona i drugih akata koje smo usvojili". 

Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće poručila je ministrima i poslanicima da “državu nije briga”. 

“Jer da jeste, mi bismo se danas pohvalile da imamo skrovito mjesto za žrtve. Cijeli grad zna gdje je kuća u koju smještamo žrtve. Stranci nam je kreče, kupuju namještaj, hrane naše žene i djecu, žrtve nasilja. Nikad nas nijedan gradonačelnik nije posjetio. Dakle, nije vas briga”, poručila je ona. 

Dodala je da nasilnika ima i u policijskim redovima i u državnim organima, ali ih kolege štite.

Galerija