Svako dijete ima pravo na bezbrižno djetinjstvo i sigurno odrastanje

Britanska ambasadorka u Podgorici Alison Kemp je istakla da problem dječijih ugovorenih brakova pogađa različite zajednice širom svijeta, uključujući i mlade u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodajući da su promjene moguće i da će one dogoditi
1579 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Podgorici označen početak kampanje, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Danas u Podgorici označen početak kampanje, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.03.2020. 20:08h

U naselju Vrela Ribnička u Podgorici, danas je označen početak javne kampanje protiv dječijih ugovorenih brakova.

Kampanja se vodi pod sloganom ""Djeca su djeca", a sprovode je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Uprava policije, u saradnji sa NVO Centar za romske inicijative, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

"Vjerujemo u društvo u kojem svako dijete ima pravo na bezbrižno djetinjstvo i sigurno odrastanje, mogućnost da se školuje i razvija svoje potencijale i uvjeren sam da je ova kampanja korak bliže tom cilju", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić
"Da svako dijete ima pravo na bezbrižno djetinjstvo": Nuhodžić(Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore)

On je istakao da djeca iz romske i egipćanske zajednice imaju prava kao sva ostala djeca, i obaveza je svih nas da ih u tome podržimo, ne samo kao predstavnika institucija, već kao građana i roditelja. Britanska ambasadorka u Podgorici Alison Kemp je istakla da problem dječijih ugovorenih brakova pogađa različite zajednice širom svijeta, uključujući i mlade u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodajući da su promjene moguće i da će one dogoditi.

„Čast mi je što smo i formalno preuzeli ulogu partnera u izradi ove kampanje. Svi dijelimo iste vrijednosti i zajednički cilj da izađemo na kraj sa preprekama: da kažemo da, bez obzira na porijeklo, rasu ili religiju – žene zaslužuju priliku da žive životom koji same odaberu. Istraživanje sprovedeno za potrebe ove kampanje ukazalo je na jasan stav velikog broja predstavnika romske zajednice – naročito mlađih generacija – koji se protive ugovorenim brakovima“, naglasila je ambasadorka Kemp.

Ambasadorka Kemp
Ambasadorka Kemp(Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore)

Predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak je ocijenila da su se u poslednih dvadeset godina predstavnici institucija trudili da pomognu ljudima iz romske i egipćanske zajednice koji su mijenjali sebe i svoju zajednicu, i koji su spriječili ne mali broj ranih ugovorenih brakova.

„Ali mi ne možemo da budemo zadovoljni dok god se i jedan jedini brak ugovara, dok god jedno jedino dijete nema pravo da živi svoj život punim plućima,“ naglasila je. „Američka ambasada sa ponosom podržava rad u lokalnoj zajednici čiji je cilj da obezbijedi poštovanje prava djece. Nadamo se da će tokom ove kampanje mnogi razumjeti koliko je korisno dozvoliti djeci da prosto budu djeca, dozvoljavajući im da rastu, da se školuju i da izgrade uspješan život,“ saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative Fana Delija je naglasila da su se hrabre aktivistkinje iz same romske i egipćanske zajednice odlučile, da kroz učešće u ovoj kampanji, svojim ličnim pozitivnim primjerom doprinesu svojoj zajednici u borbi protiv dječijeg ugovorenog braka.

“Mi smo se pored svih problema i opasnosti koje nosi ovaj problem, odlučile da stanemo uz rame sa institucijama i zaustavimo zasnivanje bračnih zajednica mladih djevojaka odnosno djece,“ rekla je Delija. Gospođa Suzana Krasnić podijelila je sa učesnicima skupa lično iskustvo odgajanja svoje dvije kćerke u romskoj i egipćanskoj zajednici u Podgorici. Naglasila je da, uprkos određenim pritiscima sredine, nije dozvolila da njena djeca zasnuju brak prije punoljetstva, već je insistirala da njene obje kćerke moraju imati normalno djetinjstvo i uspješno završiti školovanje, otvarajući im brojne mogućnosti za budući srećan i uspješan samostalan život. U razgovoru sa ženama i djevojkama iz romske i egipćanske zajednice, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Spalević, Uprave policije Marko Brajović i Centra za socijalni rad Podgorica Katarina Bijelić pojasnili su važeće propise i procedure za zaštitu djece od ugovorenih brakova. Poručili su da državni organi stoje na raspolaganju romskoj i egipćanskoj zajednici, kao i svim potencijalnim žrtvama dječijih ugovorenih brakova u Crnoj Gori, za svu pomoć i podršku u sprječavanju i iskorjenjivanju ove negativne društvene pojave.

Cilj kampanje, čiji je slogan „Djeca su djeca.“, je podizanje svijesti o štetnosti dječijih ugovorenih brakova, koji veoma ozbiljno ugrožavaju mentalno i fizičko zdravlje djece i narušavaju njihove šanse da kao odrasli vode zdrav i srećan život. Žrtve ugovorenih dječijih brakova po pravilu rano napuštaju školu, što značajno ograničavanja njihove mogućnosti za buduće zaposlenje i uspješan samostalan život. Kao jedan od oblika trgovine ljudima, ugovoreni dječiji brakovi takođe predstavljaju ozbiljno krivično djelo kažnjivo po zakonima Crne Gore.

Iako problem dječijih ugovorenih brakova nije isključivo vezan za romsku i egipćansku zajednicu, ipak su djeca u ovim zajednicama najizloženija ovom riziku. Zbog toga će kampanja „Djeca su djeca.“ biti posebno fokusirana na rad u sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i Beranama.

Bonus video: