I kad spadne lanac, Ognjen pobijedi

Aktuelni najbolji biciklista na drumu za 2019. u kategoriji pionira počeo je da pedala sa četiri godine, kada je od bake na poklon dobio bicikl...
2632 pregleda 0 komentar(a)
Majstor na dva točka, Foto: Svetlana Mandić
Majstor na dva točka, Foto: Svetlana Mandić

Biciklistički savez Crne Gore proglasio je Nikšićanina Ognjena Vučetića za najboljeg biciklistu na drumu u 2019. godini, u kategoriji pionira.

Dvanaestogodišnji dječak, član biciklističkog kluba "Perun", veoma brzo je shvatio da tamo gdje prestaje asfalt, za njega počinje prava avantura i da je planinski biciklizam ono što odgovara njegovom temperamentu i spretnosti. To je dokazao i na državnom šampionatu osvojivši prvo mjesto, dok je na međunarodnom kupu "Trebjesa“ bio drugi.

Iako ne želi da pominje, prepričava se njegov prolazak kroz cilj kada mu je spao lanac sa bicikla - drugoplasirani takmičar uspio je da ga prestigne, ali je on hitro, ali i spretno, uspio da vrati lanac i prvu poziciju. Tako je njegovo "vatreno krštenje“ prošlo izuzetno uspješno.

"Baš sam se lijepo osjećao i bio srećan“, skromno komentariše učenik sedmog razreda škole "Milija Nikčević“ iz nikšićkog naselja Kličevo.

Priča da je prvi put sjeo na bicikl kao četvorogodišnjak, kada je od bake na poklon dobio dvotočkaša. Sjeća se razbijenih koljena, padova, ali i želje da uspješno savlada vožnju. I uspio je u tome.

“Taj prvi bicikl je i dalje kod mene, ali nije više za korišćenje. Upoznao sam drugove koji su biciklisti i to veoma uspješni i oni su me motivisali da i ja počnem time da se bavim. Prije dvije godine odlučio sam da se učlanim u klub ‘Perun’ i da se oprobam i na takmičenjima”, priča mlađani biciklista i dodaje da ga je porodica podržala u tome, a komšinica mu poklonila “Explorer” bicikl koji vozi na takmičenjima.

Vučetić sa priznanjem
Vučetić sa priznanjem(Foto: Svetlana Mandić)

Objašnjava razliku između sadašnjeg i bicikla koji je ranije imao, “Sprint”, priča o treninzima i Trebjesi, o tome da je drug iz kluba, koji je ujedno i njegov prijatelj, Nikola Grupković, proglašen za najboljeg juniora Crne Gore, i da mu je on najdraži biciklista.

“Planinske staze jesu opasnije, ali i zabavnije. Volio bih da nastavim da samo njih vozim i namjeravam da se takmičim dokle god budem mogao”, poručio je Nikola.

“Perun” požnjeo odličja na državnom prvenstvu

Biciklistički klub “Perun” osnovan je 2006. godine i u samom je vrhu biciklizma u Crnoj Gori. To su pokazale i nagrade za najbolje bicikliste za 2019. godinu. Njihovi takmičari su u mlađim kategorijama na državnom prvenstvu osvojili gotovo sva odličja. Nikšićani su bili najuspješniji u sljedećim kategorijama: Ognjen Vučetić - pionir, Nina Vujičić - kadetkinja, Jovan Vučković - mlađi kadet, Lazar Savićević - kadet, Nikola Grupković - junior, Saša Jovović - masters i Ana Petrović Njegoš - seniori-žene, a stipendije su dobili Vučković i Grupković, koji su i reprezentativci. Kružna biciklistička staza na Trebjesi, koju je “Perun” uredio i godinama je održava, jedna je od najboljih u regionu. Projektovana je za disciplinu cross country i odgovara najstrožim takmičarskim kriterijumima.

Bonus video: