Nasilje nije rješenje

U Nikšiću organizovana prezentacija promo materijala sa porukama koje ukazuju na ozbiljan društveni problem
519 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije u Nikšiću, Foto: Alfa centar
Sa akcije u Nikšiću, Foto: Alfa centar

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, članovi Volonterskog kluba “Alfa” centar sproveli su kampanju “Nasilje nije rješenje” kako bi skrenuli pažnju zajednice na nasilje nad ženama, koje je kao pojava, nažalost, sve prisutnije u našem društvu.

U saradnji sa dva nikšićka lokala organizovali su prezentaciju promo materijala sa porukama koje ukazuju na ovaj ozbiljan društveni problem, a volonteri su pripremili i “kolačiće sreće” sa motivacionim porukama koje su podijelili damama. Dio aktivnosti organizovan je i na glavnom gradskom Trgu, gdje su “kolačići” dijeljeni prolaznicama uz promotivni materijal.

“Prema istraživanjima koje je prethodne godine sprovela Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) jedna od pet žena kaže da je iskusila fizičko i/ili seksualno partnersko ili nepartnersko nasilje nakon 15. godine. Prema rezultatima istraživanja, iako je većina njih čula za specijalne službe koje pružaju pomoć ženama izloženim nasilju, malo je onih koje su im se obratile za pomoć pošto su bile žrtve maltretiranja”, kazala je Marina Došen, koordinatorka Volonterskog kluba.

alfa
Jedna od poruka iz kampanje(Foto: Alfa centar)

Kako je istakla, pomenuto istraživanje je pokazalo da su šest od deset ispitanica vidjele reklame o nasilju nad ženama, dok 71 odsto njih smatra da bi znale šta treba da urade kada bi doživjele nasilje.

Volonterski klub “Alfa” centra formiran je u aprilu prošle godine, a jedna od prioritetnih oblasti djelovanja je izgradnja mira i nenasilja.

“Možemo se pohvaliti velikim brojem akcija za relativno kratak period koje su obuhvatile brojne oblasti, kao što su socijalne aktivnosti za djecu i mlade, organizacija društvenih i kulturnih događaja, zaštita životne sredine, briga o socijalno ugroženim kategorijama, a realizovane su sa različitim ciljnim grupama”, istakla je Došen.

Volonterski klub broji 50 aktivnih i dvadesetak povremenih volontera.

Bonus video: