Opština Pljevlja donijela niz podsticajnih mjera za farmere

Pljevlja: Razvoj poljoprivrede pomažu sa 302.000 eura

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu imaju poljoprivredna gazdinstva koja uzgajaju priplodne junice na svom gazdinstvu i na taj način čuvaju potomstvo u rasi. Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu, imaju poljoprivredna gazdinstva koja prijave tov junadi, bikova i volova
1621 pregleda 0 komentar(a)
Bobovo, Foto: Goran Malidžan
Bobovo, Foto: Goran Malidžan

Za podsticanje i razvoj poljoprivrede u ovoj godini, Opština Pljevlja izdvojiće 302.000 eura, što je na nivou prethodne.

Najviše novca, 68.000 eura, biće izdvojeno za subvencije za mlijeko. Opština će stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati po tri centa.

“Od ukupne proizvodnje... većina neprerađenog mlijeka ostaje u domaćinstvima i to mlijeko prerađuju u mlječne proizvode sir i kajmak ili koriste za vlastitu potrošnju. Ti proizvodi pojavljuju se na organizovanom tržištu u veoma ograničenom obimu. S druge strane, potražnja za komercijalnim mlječnim proizvodima je sve veća, posebno u turističkim područjima. Niska proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU”, navodi se u programu mjera agrarne politike za ovu godinu.

Oko 60.000 eura Opštine će izdvojiti za unapređenje stočarstva, odnosno uzgoj priplodnih junica i tov junadi.

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu imaju poljoprivredna gazdinstva koja uzgajaju priplodne junice na svom gazdinstvu i na taj način čuvaju potomstvo u rasi. Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu, imaju poljoprivredna gazdinstva koja prijave tov junadi, bikova i volova.

Sa 19.000 eura Opština će pomoći proizvodnju kontinentalnog voća, a sa 21.000 proizvodnju jagodičastog voća. “Iako postoje povoljni agroekološki uslovi i raspoloživi ljudski resursi, proizvodnja jagodastog voća u opštini Pljevlja nije dovoljno zastupljena. Proizvodnja jagodastog voća je, ako se organizuje na pravi način visokoprofitabilna i može da dovede do napretka, kako pojedinih gazdinstava tako i lokalne zajednice. Strategije ruralnog razvoja, u 2012. godini je započeta inicijativa za povećanje proizvodnje jagodastog voća i do sada se kreće uzlaznom linijom”, navodi se u dokumentu.

Za postojeće zasade jagodastog voća i podizanje novih dobiće direktnu pomoć od 600 eura za minimalnu površinu od 0,10 hektara, a Opština će podržati i nabavku opreme za zasade, đubrivo, sitne mehanizacije, opreme i priključaka neophodnih za održavanje zasada.

Opština će subvencionirati poljoprivrednike koji se odluče da proizvode povrće, cvijeće, ljekobilje i šampinjone, proizvodnju organske hrane, kao i nabavku opreme, priključaka i sitne mehanizacije, plastenika i sistema za navodnjavanje. Predviđena je i podrška za 15 mladih pčelara početnika za nabavku po tri košnice, za koje će u potpusnosti Opština snositi trošak. Opština će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Za ovu namjenu Opština će izdvojiti devet hiljada eura. U cilju zaustavljanja depopulacije na ruralnom području, lokalna uprava će sa po 400 eura pomoći mlade bračne parove, poljoprivredne osiguranike na selu koji su zaključili brak ili su dobili prinovu. Da Opština ne očekuje veliki broj sklopljenih brakova i prinova na selu pokazuje podatak da je za ove namjene u ovogodišnjem budžetu planirala svega 800 eura.

“Sela na području opštine Pljevlja su suočena sa velikim problemom migracije lokalnog stanovništva prema gradovima, a posebno je izražena tendencija iseljavanja mladih. Mali broj poljoprivrednih proizvođača se nalazi u sistemu poljoprivrednog osiguranja, u skladu sa Zakonom o penzijskom i zdravstvenom osiguranju. U većini naselja ruralnog područja intenzivni su migracioni tokovi ka Pljevljima i centrima susjednih opština. Jedna od mjera u strateškim razvojnim dokumentima opštine Pljevlja je i poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na ruralnom području, kroz uvođenje stimulativnih mjera za žitelje ovih područja”, navodi se u obrazloženju mjere