Upoznali mještane Lijeve Rijeke sa mjerama koje se sprovode zbog koronavirusa

Na sastanku je istaknuto da je CRBC raskinuo radni angažman zaposlenim radnicima koji dolaze iz kineske regije Hubei
2456 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka sa mještanima, Foto: Filip Rašović
Sa sastanka sa mještanima, Foto: Filip Rašović

Članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti sastali su se i razgovarali sa mještanima Lijeve Rijeke, gdje je smješten jedan od kampova namijenjenih za boravak radnika kompanije CRBC koji se vraćaju iz Kine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, posjeta je organizovana kako bi mještani ali i lokalni radnici angažovani na gradnji autoputa, koji su iskazali svoju zabrinutost usljed povratka kineskih državljana, dobili informacije o procedurama povratka, uslovima i načinom na koji će se organizovati boravak zaposlenih u kampovima, to jest preventivnim mjerama koje kompanija CRBC uz preporuke Instituta za javno zdravlje sprovodi na terenu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva saobraćaja, kompanije CRBC, Nadzora i Monteputa.

"Dr sci Božidarka Rakočević, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, dr sci Sanja Medenica, načelnica odjeljenja za zarazne bolesti, dr Igor Galić, specijalista epidemiologije, kao i predstavnici ministarstva zdravlja dr Miro Knežević i Višnja Orban glavna zdravstveno sanitarna inspektorka upoznali su predstavnike mještana i mjesne zajednice Lijeva Rijeka sa trenutnom epidemiološkom situacijom na nacionalnom nivou i mjerama koje institucije crnogorskog zdrastvenog sistema sprovode od početka pojave koronavirusa, ali i odgovorili na konkretna pitanja vezana za dolazak kineskih državljana", navodi se u saopštenju ministarstva.

Na početku sastanka je, kako se navodi, ponovljeno da je kompanija CRBC raskinula radni angažman zaposlenim radnicima koji dolaze iz kineske regije Hubei, u kojoj je identifikovan najveći broj oboljelih od virusa.

"Pooštrene mjere koje se sada sprovode u kampovima dio su preporuka Instituta za javno zdravlje, dakle obaveza je kompanije da dostavlja dinamiku povratka zaposlenih, prije povratka u Crnu Goru zaposleni moraju biti 14 dana izolovani u svojoj zemlji, uoči putovanja moraju obaviti neophodne ljekarske preglede i dostaviti adekvatan dokaz o zdravstvenom stanju i obavljenim medicinskim pretragama. Mjera dodatnog nadzora u periodu od 14 dana koja je dio procedura i preporuka nastavlja se i po dolasku u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Ekipe Instituta za javno zdravlje obišle su prethodnih dana kampove za smještaj radnika kao i prostorije koje su namijenjene za boravak zaposlenih u periodu trajanja mjera dodatnog nadzora (14 dana), dali određene sugestije, upoznali zaposlene sa procedurama i preventivnim mjerama, ali i obavili konsultacije sa ljekarom stalno angažovanim na prioritetnoj dionici u kompaniji CRBC.

“Situacija na globalnom nivou se mijenja iz sata u sat, posebno u susjednoj Italiji, pa je neophodno da svi pratimo preporuke i protokole koji su propisani, kako bismo djelovali preventivno”, istakao je Knežević i dodao:

“Svi protokoli pa i mjere dodatnog nadzora u trajanju od 14 dana, koje se sprovode na kampovima za smještaj radnika CRBC, isključivo su propisane kako bi se na minimum svela mogućnost pojave virusa i u tom dijelu u kontinuitetu komuniciramo i sarađujemo sa menadžmentom kompanije".

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o ostalim temama koje su od značaja za žitelje ovog kraja, a koje su vezane za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare.

"Predstavnici ministarstva saobraćaja, Monteputa i CRBC su upoznati sa trenutnim dosta lošim stanjem regionalnog puta R-13 (Bioče-Mateševo) te će u narednom periodu razmotriti rješenja koja bi bila zadovoljavajuća prije finalne sanacije ovog lokaliteta, koja je planirana nakon okončanja radova na samoj prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: