Vlada i UCG dijele stavove o afirmaciji Crne Gore

Rektor UCG Danilo Nikolić kazao je da ta visokoobrazovna ustanova, najveća i po naučnim kapacitetima i po broju studenata, ima za cilj u svemu što radi upravo dalje ubrzanje procesa integracije Crne Gore u EU
1580 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković na sastanku sa Danilom Nikolićem, Foto: Bojana Čupić
Duško Marković na sastanku sa Danilom Nikolićem, Foto: Bojana Čupić

Vlada i državni Univerzitet dijele stavove o daljoj afirmaciji Crne Gore kao države utemeljene na postulatima građanskog društva evropskih vrijednosti, čija je je bliska budućnost izvjesna u Evropskoj uniji (EU).

To je zaključeno na sastanku premijera Duška Markovića i rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG), koji je organizovan u okviru inicijative Savez za Evropu.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazao da je bitan razlog zaostatka država regiona u odnosu na vodeće države EU predstavlja nedostatak znanja, i da zato obrazovanje, posebno visoko, ima posebnu ulogu i značaj u procesu evropske integracije Crne Gore i uspješnom nastavku društvenih reformi.

„Nema nikakvih dilema da je Crnoj Gori potreban jak državni Univerzitet“, rekao je Marković.

Rektor UCG Danilo Nikolić kazao je da ta visokoobrazovna ustanova, najveća i po naučnim kapacitetima i po broju studenata, ima za cilj u svemu što radi upravo dalje ubrzanje procesa integracije Crne Gore u EU.

Rukovodstvo Univerziteta predstavilo je Markoviću dosadašnje rezultate i dostignuća iz Strategije razvoja UCG 2019-2024. među kojima su značajno unapređenje pozicije Univerziteta u bazi naučnih citata, rangiranju Univerziteta i međunarodnoj saradnji, kao i prihodima po osnovu projektnih aktivnosti.

Marković je, kako se navodi, iskazao podršku daljim planovima rukovodstva UCG na nastavku unapređenja pozicioniranja te ustanove i posebno podizanja kriterijuma.

„Očito je da se UCG fokusirao na rezultat i na izazove koje imate u svakodnevnim aktivnostima, ali i na strateško-razvojni aspekt. Kada se sagledaju činjenice, jasno je da je napredak nesporan i da je iznad očekivanog“, ocijenio je Marković.

Sastanku su, u ime Vlade, prisustvovali i ministar sporta i mladih Nikola Janović i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, a u ime UCG i predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica i prorektori Đurđica Perović, Irena Orović, Nataša Kostić i Boris Vukićević.

Bonus video: