Magovčević tvrdi da diploma Gordane Klikovac nije ispravna

Ministarstvo i v.d. direktorka OŠ “Branko Božović” saopštili da nastavnik nije u pravu
8251 pregleda 14 komentar(a)
Biće objavljen novi konkurs za direktora: OŠ “Branko Božović”, Foto: Luka Zeković
Biće objavljen novi konkurs za direktora: OŠ “Branko Božović”, Foto: Luka Zeković

Nastavnik podgoričke OŠ “Branko Božović” Mitar Magovčević tvrdi da njegova protivkandidatkinja na nedavnom konkursu za direktora Gordana Klikovac ima spornu diplomu, koju je stekla na privatnom Internacionalnom univerzitetu iz Brčkog.

Magovčević je “Vijestima” dostavio dokumentaciju, prema kojoj ova visokoškolska ustanova iz BIH nema potrebne akreditacije i dozvole za rad već nekoliko godina.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da je uvjerenje o diplomiranju Gordane Klikovac ljetos priznato, te da je ispunjavalo sve zakonske kriterijume.

Klikovac je “Vijestima” kazala da ništa od optužbi ne stoji a “svako ko tvrdi suprotno može se obratiti nadležnim organima”.

“Žao mi je što se moja posvećenost i kredibilitet poslije više od 20 godina u prosvjeti na ovaj način javni dovodi u pitanje jer za to, kako sam već saopštila, nema nikakvog osnova, već samo lični animoziteti”, kazala je ona.

Ministar Damir Šehović nedavno je odlučio da ne imenuje direktora ove škole, iako su se na konkurs javila tri kandidata.

Klikovac je postavljena za vršioca dužnosti direktora ustanove.

Magovčević tvrdi da Internacionalni univerzitet iz Brčkog nije imao akreditaciju u BIH u junu prošle godine kada je izdao uvjerenje o završenom studiju.

Prema obavještenju sa sajta te ustanove, u procesu dobijanja akreditacije bili su i u decembru prošle godine.

“Dakle, bez akreditacije su u trenutku kad su Klikovac izdali uvjerenje o završenom studiju, ali i kada ga je mInistarstvo prosvjete nostrifikovalo. U konkursu, objavljenom u dnevnoj štampi traži se i prosječna ocjena u toku školovanja, koja nije navedena u uvjerenju koje je vd direktorici izdato u Brčkom”, kazao je Magovčević.

Iz Ministarstva tvrde da je sve urađeno u skladu sa crnogorskim propisima.

“Uvjerenje o završenim studijama ima istu pravnu snagu kao i diploma. Takođe, Ministarstvo u postupku priznavanja može cijeniti, odnosno utvrđivati kriterijume propisane članom 15 Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, i to, izmedju ostalog: da li je ustanova koja je izdala diplomu priznata, odnosno akreditovana od strane nadležnog organa u zemlji u kojoj je stečena obrazovna isprava...”, kažu iz prosvjetnog resora.

Obrazlažu i da je ih je Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta dopisom obavijestilo da je “u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH, propisano da rješenje izdato visokoškolskim ustanovama prije stupanja na snagu ovog zakona predstavlja licence i prvu akreditaciju visokoškolske ustanove, kao i da licence i akreditacija važe do rješavanja po zahtjevu za licence i akreditaciju”.

“Dalje je dopisom navedeno da su svi dokumenti – diplome koje su izdate od strane visokoškolskih ustanova sa područja Brčko distrikta priznate i ispunjavanju uslove za priznavanje u inostranstvu. Na sajtu Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini možete naći spisak visokoškolskih ustanova u BiH, među kojima se nalazi i Internacionalni univerzitet Brčko district sa fakultetima. Dakle, ništa od informacija za koje ste se interesovali nije tačno”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva.

Bonus video: