Niži budžetski prihodi u Tivtu: Slabija naplata komunalija, zakazala i Vlada

Tivatska vlast nije ostvarila planirani budžet u 2019, u kasu se slilo 2,3 miliona eura, odnosno 11 odsto manje od planiranih
2039 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Skupštine opštine Tivat, Foto: Sinisa Luković
Zgrada Skupštine opštine Tivat, Foto: Sinisa Luković

Lokalna DPS-SD-HGI uprava Tivta ostvarila je prošle godine skoro 11 odsto manje budžetske prihode od planiranih 22,46 miliona eura.

U gradsku kasu slilo se skoro 2,3 miliona eura manje od toga, odnosno iznos od 20.159.601 euro - pokazuju podaci iz posljednjeg kvartalnog izvještaja o ostvarenju budžeta za 2019, a koji je postavljen na sajtu Opštine Tivat.

Iako se administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) često u javnim nastupima hvali odličnom saradnjom sa Vladom, iz izvještaja se vidi da je jedan od glavnih razloga za neostvarivanje planiranog nivoa budžetskih prihoda u prošloj godini činjenica da država Tivtu do 31. decembra nije uplatila skoro polovinu iznosa od planirane donacije od 1,7 miliona eura. Taj novac je, po prvobitnom planu Kusovčeve administracije, bio namijenjen za finansiranje dijela lani okončane izgradnje druge faze MR 1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay, a koja je Opštinu Tivat koštala skoro tri miliona eura.

Razlog lošije realizacije prihodovne strane budžeta treba tražiti i u neostarivanju planirane prodaje opštinskih nepokretnosti od čega je lani prihodovano samo 120 hiljada od očekivanih ukuopno 800 hiljada eura, te posebno od izuzetno loše realizacije planiranog prihoda od naplate komunalija od čega se do kraja 2019. u gradsku kasu slilo samo 1,84 miliona, a planirano je bilo 2,9 miliona eura.

Ovaj podatak je posebno zabrinjavajući imajući u vidu da je Tivat lani doživio pravu eksplozuju gradnje novih objekata, prvenstveno stanova za prodaju na tržištu, pa se javnost u Tivtu žali da je i tu opštinu zahvatio sindrom “budvanizacije“.

Plan rashoda budžeta za 2019. predviđen na iznos od 22,46 miliona eura realizovan je lani tek sa nepunih 77 odsto, odnosno iz gradske kase je potrošeno ukupno 17,28 miliona eura.

Budući da sve stavke na rashodovnoj strani budžeta koje se tiču materijalnih troškova rada, plata lokalne administracije i transfera ustanovama, pojedincima i NVO sektoru bilježe skoro stoprocentno ostvarenje, podbačaj plana se odrazio prvenstveno na neostvarivanje planiranih kapitalnih izdataka u obnovu postojeće i gradnju nove i nedostajuće komunalne infrastrukture i javnih objekata. Za kapitalne izdatke, naime, lani je umjesto budžetom predviđenih 12,74 miliona eura, potrošeno tek nešto malo više od osam miliona eura, pa ostvarenje kapitalnog budžeta nije doseglo ni 64 odsto plana.

Bonus video: