Komemoracija povodom smrti Sretena Mitrovića: Bio je značajna i neponovljiva ličnost naše kulturne scene

Publika pamti njegove uloge u predstavama „ „Legenda o Zorou“, „Život iz početka“, „Audijencija“, „Marko Miljanov“, „Presuda“, Đetići u Parlamentu“...
318 pregleda 0 komentar(a)
komemoracija sreten nikolić, Foto: Svetlana Mandić
komemoracija sreten nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.02.2018. 11:04h

U Gradskoj kući u Nikšiću održana je komemoracija povodom smrti glumca i javnog radnika Sretena Mitrovića, za koga prof. Mihailo Perošević reče da je bio jedan od istaknutijih aktera ne samo nikšićke, nego i cjelokupne crnogorske kulturne scene.

“Kažu da je dobro napisati i pročitati, ali ja ovih dana ne umijem da pišem. Previše je emocija, sjećanja, premnogo tuge, zato prizivam u pomoć riječi male, jednostavne i proste, ljudske, pa ako me i one iznevjere, vjerujem da mi niko neće zamjeriti”, kazao je Perošević opraštajući se u ime prijatelja i kolega.

Podsjetio je da je Mitrović prve pozorišne korake napravio u “Zahumlju” u komediji “Klupko” 1978.godine, da bi dvije godine kasnije glumeći u predstavi “Čekajući Godoa” na Festivalu dramskih amatera Crne Gore podijelio, zajedno sa Peroševićem, nagradu za najboljeg glumca.

“Te 1980. Centar za kulturu formira Dramski studio, poluprofesionalno pozorište i kompletna glumačka postava ‘Zahumlja’ seli se u novi prostor, u novu avanturu, gdje će za deset godina trajanja odigrati 17 premijera sa više od 500 repriza. Od tih 17 premijera Sreten Mitrović je u igrao 16”, kazao je Perošević.

Mitrović je jedan odaktera ponovnog osnivanja nikšićkog profesionalnog Pozorišta 1999.godine a prva postavljena predstava u kojoj je on glumio bila je “Iz ničega u ništa”.

“Markantna pojava, njegov fizikus uvijek je upućivao na dramske uloge, a Sreten Mitrović je univerzalan glumac koji se oprobao u svim žanrovima pozorišta, igrajući klasično pozorište, monodrame, duodrame, eksperimentalno pozorište sa više od 30 premijera, toliko nastupa na književnim i pjesničkim večerima, raznim scensko – muzičkim hepeninzima. Bio je jedna značajna i neponovljiva ličnost naše kulturne scene”, kazao je Perošević.

Publika pamti njegove uloge u predstavama „ „Legenda o Zorou“, „Život iz početka“, „Audijencija“, „Marko Miljanov“, „Presuda“, Đetići u Parlamentu“... Poslednji put je na daskama koje život znače stao u septembru 2016. kada je izvedena premijera predstave „Što je čoek do li biciklista“. Glumio je i na filmu, a daleke 1988.godine, kada je Božidar Nikolić snimao „Tamnu stranu sunca“ imao je priliku da igra sa Bred Pitom. Bio je poznat i kao sjajan recitator, a bio je i član žirija Međunarodnog festivala glumca. Radio je u Narodnoj biblioteci „Njegoš“.

“Prijatelji sve znaju. A šta bi i bilo prijateljstvo ako ne bi bilo dijeljenje i sreće i tuge. Tako smo se dobro poznavali, da smo znali za njegove boli, nedaće. Znali ga kao sjajnog domaćina, sina, brata, prijatelja. Sve smo mi znali o Sretu i Sreto o nama. Dijelili smo te njegove bolove, dijelio je i on naše”, kazao je Perošević vidno potresen.

Na kraju je pročitao pjesmu Ane Pejović koja se, u nemogućnosti da prisustvuje komemoraciji, stihovima oprostila od prijatelja.

Mitrović će biti sahranjen danas u 14 časova na mjesnom groblju u Miločanima.

Bonus video: