Marković: Ako se pojavi koronavirus u Crnoj Gori, zabranićemo svako javno okupljanje

"Situacija je veoma ozbiljna, vidite da koronavirus stigao na granice države"
79702 pregleda 408 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 11.03.2020. 13:05h

Ako se pojavi koronavirus u Crnoj Gori, zabranićemo svako javno okupljanje, poručio je premijer Crne Gore, Duško Marković.

On je pozvao građane da promjene navike, da izbjegavaju masovna okupljanja.

"Nastojaćemo da se smanje javna okupljanja, da se izbjegnu takve aktivnosti, neophodno je da građani vode računa o svome ponašanju, da promijene navike", kazao je Marković.

On je pojasnio da ukoliko se pojavi virus da će procijeniti, kojeg će karaktera i nivoa zabrane biti, da li će se odnositi na škole.

"Nadamo se da do toga neće doći".

On je savjetovao građane da izbjegavaju rukovanja i grljenja.

On je istakao da je veoma zabrinut zbog koronavirusa, a da će zbog toga zabraniti službena putovanja van zemlje.

"Crna Gora je mala, mala je po prostoru, po populaciji. Imamo čudne navike, Crnogorci imaju čudne navike. Bojim se kada bi virus nekontrolisano ušao u zemlju, da bi to bio problem za cijelu populaciju, pa i zemlju. Situacija je veoma ozbiljna, vidite da koronavirus stigao na granice države. Uradićemo sve da zaštitimo naše građane", kazao je Marković.

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cijela Italija u karantinu, kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Premijer je kazao da je juče održao sastanak sa nadležnim službama gdje su dogovorene nove mjere o kojima je javnost obaviješetna – mjere zabrane putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge mjere preporuka i upozorenja. On je ukazao i na to da opasnost od korona virusa nije samo samo opasnost po javno zdravlje, iako je ono najvažnije, nego i po cijelu ekonomiju, standard i kvalitet života.

“Vlada i medicinske vlasti će uraditi sve da Crna Gora ne bude pogođena virusom korona, a da ako bude pogođena, to bude u najmanjoj mjeri”, poručuje Marković

SPC duguje državi preko dva miliona eura poreza i doprinosa

Premijer Duško Marković je kazao da se Zakon o slobodi vjeroispovjesti mora poštovati i da je Srpska pravoslavna crkva bila do sada izvan njega.

"Srpska pravoslavna crkva, njena eparhija u Crnoj Gori,do sada su bili izvan zakona. Zakon je jednak za sve", kazao je Marković.

On je istakao da samo za 62 službenika SPC u Crnoj Gori, koji su prijavljeni naknadno, kao rezultat naše kontrole, SPC na osnovu poreza i doprinosa duguje preko dva miliona eura.

"Duguju državi, odnosno trezoru, preko dva miliona eura poreza i doprinosa", rekao je Marković.

Bonus video: