SMCG: Mediji da odgovorno i činjenično izvještavaju o pandemiji koronavirusa

Navodi se da su novinari dužni da se suprotstavljaju dezinformacijama o koronavirusu i odgovorni da daju prostor stručnjacima, kvalifikovanim da komentarišu takva osjetljiva pitanja
978 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pridružio se Evropskoj federaciji novinara (EFJ) u pozivu evropskim kreatorima politika i medijima da odgovorno i činjenično izvještavaju o pandemiji COVID-19 (koronavirus).

Iz EFJ su ocijenili da novinari moraju biti u mogućnosti da daju informacije zasnovane na činjenicama i jasne preporuke građanima koji su sve više zatrpani hiperprodukcijom informacija oko koronavirusa.

Navodi se da su novinari dužni da se suprotstavljaju dezinformacijama o koronavirusu i odgovorni da daju prostor stručnjacima, kvalifikovanim da komentarišu takva osjetljiva pitanja.

EFJ se pridružio Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), pozivajući medije da odgovorno izvještavaju i izbjegavaju stvaranje neopravdane panike ili širenje diskriminatornih i rasističkih komentara.

U IFJ vjeruju da je uloga medija i novinara da obezbijede građanima provjereno, tačno i činjenično izvještavanje i izbjegnu senzacionalizam, koji može dovesti do širenja panike i straha.

Ističe se da treba izbjegavati rječnik koji izaziva strah, a koji bi mogao da stvori stanje uzbune, koje ne odgovara stvarnosti.

Navodi se da je globalna etička povelja za novinare IFJ-a odlična referenca u tom smislu kao i da bi novinari trebalo da budu posebno osjetljivi na privatnost pogođenih ljudi.

Shodno tome, EFJ je pozvao javne organe i medicinske ustanove da obezbijede blagovremene i transparentne informacije, kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim informacijama.

EFJ je pozvao poslodavce medija da svakodnevno procjenjuju rizike novinara koji izveštavaju izvan i unutar redakcije.

Bonus video: