DPNCG: Vlada ne može da bira ko će da prati njen rad, posebno kad je u pitanju javno zdravlje

U saooštenju se navodi da iako razumiju da postoje ograničeni tehnički uslovi, smatraju da se svim medijima koji su akreditovani od strane Vlade, moraju obezbijediti uslovi da rade svoj posao
1264 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada ne može da bira ko će da prati njen rad, posebno kad je u pitanju javno zdravlje, saopšteno je danas iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

"DPNCG naoštrije osuđuje odluku Vladine Službe za informisanje da na današnju sjednicu Vlade na kojoj će se predstaviti izvještaji o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori pozove samo određeni broj medija. Takva odluka Vlade diskriminiše ostale medije u Crnoj Gori – portale, radio stanice i jedinu agenciju i onemogućava novinarima u tim medijima da objektivno i pravovremeno izvijeste javnost o pitanju od ključnog javnog interesa", navodi se u saopštenju DPMCG koje potpisuje generalna sekretarka, Mila Radulović.

U saooštenju se dodaje da iako razumiju da postoje ograničeni tehnički uslovi, smatraju da se svim medijima koji su akreditovani od strane Vlade, moraju obezbijediti uslovi da rade svoj posao.

"Podjetićemo da je premijer Duško Marković nekoliko puta istakao da je cilj Vlada da svim mediji imaju iste uslove rada", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Vlada Crne Gore je saopštila da će danas u 11:30 održati 161. sjednicu na čijem početku sće biti razmotrena informacija resornih ministara i rukovodilaca nadležnih institucija o realizaciji mjera koje su pripremljene i koje se preduzimaju radi kvalitetnog odgovora na zaštiti države i građana od opasnosti širenja virusa COVID-19 (koronavirus).

"Razmatranje ove tačke biće otvoreno za javnost. Nakon sjednice biće objavljeno saopštenje za javnost. Ukoliko bude odlučeno da predstavnici Vlade daju nakon sjednice izjave za javnost u vezi sa određenim temama koje budu razmatrane na sjednici termin konferencije za medije biće objavljen naknadno. Omogućeno je da prvoj tački prisustvuju po jedan novinar crnogorskih štampanih medija (Dan, Pobjeda, Vijesti i Dnevne novine), javnog servisa Radija i Televizije Crne Gore i crnogorskih komercijalnih i TV emitera sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Nova M i TV Prva)", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: