MJERE PROTIV ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Obustava svih okupljanja, obustava nastave: Ovo su sve mjere i preporuke

Od ranije je zabranjeno putovanje u Španiju, Italiju, Iran i Kinu
185363 pregleda 151 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa današnje konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2020. 19:08h

Obustava svih javnih i privatnih okupljanja i skupova, obustava nastave u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, najbitnije su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Privremene mjere su:

1) Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke: Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor- Portonovi, Tivat (Gat I i Gat li) i Zelenika, do 2. aprila 2020. godine; 2) Zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički , privatni skupovi, obredi i manifestacije, u skladu sa zakonom); 3) Zabrana posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite; 4) Zabrana posjete licima lišenim slobode, pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, osim advokatima i sudskim vještacima po nalogu suda; 5) Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u trajanju od najmanje 15 dana, počev od 16. marta 2020. godine. Tokom prekida ovog rada jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenim u zdravstvu;

6) Zatvaranje graničnih prelaza za putnički granični saobraćaj prema: - Bosni i Hercegovini: Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča; granični prelaz: Šula – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; - Republici Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar; Sukobin – Murićani na putnom pravcu Ulcinj – Skadar; - Republici Hrvatskoj: Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik, - Republici Srbiji: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje; Vuče – Godova na putnom pravcu Rožaje – Tutin; kao i svih prelaza namijenjenih za pogranični saobraćaj ; 7) Zabrana putovanja iz Crne Gore u: - Francusku - Njemačku - Švajcarsku - Dansku; 8) Stavljanje pod zdravstveno sanitarni nadzor povratnika / putnika u međunarodnom saobraćaju iz: - Francuske - Njemačke - Švajcarske - Danske - Slovenije. Nepostupanje po mjerama ove naredbe podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Preporuke su: 1. vlasnicima, upravljačima i zakupcima tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekta, da sprovode mjere koje imaju za cilj da spriječe okupljanja građana na ograničenom prostoru; Potrošačima i korisnicima usluga navedenih objekata da izbjegavaju stvaranje gužvi i okupljanje na ograničenom prostoru. 2. Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima koja obavljaju određenu djelatnost da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostavi obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće. Pri tome, treba da odrede radna mjesta za koje je moguće obavljanje rada od kuće i lica koja obavljaju te poslove koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, način komunikacije zaposlenih koji vrše poslove od kuće, način za održavanje sastanaka koji je u funkciji vršenja poslova iz okvira nadležnosti I djelatnosti (telefonski, online ... ) 3. Poseban režim rada zdravstvenih ustanova tokom narednog perioda koji će omogućiti adekvatno funkcionisanje sistema zdravstva a posebno ustanovama na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. 4. Korisnicima usluga zdravstvene zaštite da preglede koje mogu odgoditi - odgode dok traju ove mjere. 5. Upozoravaju se tržišni subjekti da trenutnu situaciju ne zloupotrebljavaju za ostvarivanje ekstra profita, a naročito prilikom plasiranja i prodaje osnovnih prehrambenih proizvoda, sredstava za ličnu higijenu, održavanje higijene prostora, ljekova i medicinskih sredstava. Nadležnim inspekcijama, a posebno tržišnoj, preporučuje se pojačani inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove mjere.

Naredba stupa na snaga 13. marta.

Od ranije je zabranjeno putovanje u Španiju, Italiju, Iran i Kinu.

Konferenciju Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti pratite uživo na portalu Vijesti i na facebook stranici Vijesti.

U trenutku kada korona virus imamo svuda u okruženju moramo biti odgovorni. I nakon jučerasnje sjednice održana sjednica koordinacionog tijela u prosirenom sastavu. Razmjere epidemije su takve da nema zdravstvenog sistema koji moze odgovoriti u punoj mjeri. Crna Gora do sada nije otkrila ni jedan slučaj. Preporuka SZO je da zemlje koje kontrolišu ukupnu društvenu mjeru mogu kontrolisati virus, što mi mislim radimo. Zbog toga i danas preduzimamo odlučne strucno utemeljene mjere. Mjere imaju za cilj da maksimalno odože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi. Svaki dan je za nas dobitak. Mi ne smijemo napraviti grešku kao neke države poput onih gdje je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku gradđana jer smo svi na ustom zadatku - rekao je član koordinacionog tijela Milutin Simović.

On je kazao i da će svako nepoštovanje ovih odredbi podlijegati kriivčnoj odgovornosti.

Dodao je i da Vlada neće nijemo posmatati devijacije koje su prtethodnih dana zabilježene u Crnoj Gori.

- Nećemo nijemo posmatrati, već ćemoćemo pažljivo posmatrati trgovce. Znama da je ovo suvišna poruka za mnoge ali očigledno neki podaci koje dobijamo su dali za potrebu da donesemo ovakvu preporuku. Ako viidimo da se to nastavlja vlada planira da brzo revidira relevantne propise kako bi sprovela rigorozne mjere koji su iskorisitli ovu sitacuju ta brzo bogaćenje - rekao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović pojasnio je da mjere podrazumijeva zabranu uplovljavanja u luke Bar, Budva, Kotor, Kumbor i Zelenika do 2. aprila 2020. godine. Zabranjena su, kako je rekao, okupljanja u zatvorenom ali i na otvorenom prostoru, što se, kako je rekao odnosi na sportske, političke i vjerske događaje. Nisu dozvoljene ni posjete licima na bolničkom liječenju kao ni licima koja se nalaze u UIKS.

Hrapović je naveo da je zabranjen ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

Damir Šehović ministar prosvjete, kazao je da je donešena odluka o obustavi nastave u vrtićima školama i na fakultetima na 15 dana, pri čemu se odluka može promijeniti u zavisnosti od kretanja virusa.

-Odluka se primjenjuje od ponedeljka što znači da sve privatne i javne ustanove prestaju sa radom od 16. marta - rekao je Šehović.

-Svim roditeljima djece koje nisu starija od 11 godina biće plaćeno odsustvo, dok njihovo dijete ne boravi u školi. Ovakva odluka, odgovoran je potez vlade i svih nas, koja ima za cilj da zaštiti interes djece i zdravlje djece kao i nastavnog i nenastavnog osoblja - dodao je Šehović.

Preporučujemo za Vas