NEIZLJEČIVA KJU GROZNICA REGISTROVANA U NIKŠIĆU

Krave uginule i ljudi u opasnosti

Na čovjeka je može prenijeti komarac, kapljičnom infekcijom, putem pribora koji se koristi u štalama, kaže veterinar Mikić
317 pregleda 6 komentar(a)
Kju groznica, ovce, Foto: Laktaši
Kju groznica, ovce, Foto: Laktaši
Ažurirano: 23.02.2018. 06:48h

Na četiri farme krava u Nikšiću otkrivena je kju groznica za koju ne postoji lijek, a od bolesti su uginula dva grla, a 20 je eutanizirano.

Veterinar Petko Mikić kazao je da su dva grla uginula na istoj farmi i da je kod njih potvrđena kju groznica.

On je upozorio da je najproblematičnije to što groznica može da se proširi i na ljude.

“Na čovjeka se može prenijeti putem komaraca, kapljičnom infekcijom, putem pribora koji se koristi u štalama, kao i stajnjacima koji se nalaze u tim štalama. Najrizičnija grupa su veterinari i vlasnici farmi. Tragom kretanja grla sa te farme, došli smo do još tri farme gdje je kju groznica potvrđena kod 20 grla - u jednoj kod sedam, u drugoj kod 12, dok je u trećoj bilo jedno grlo zaraženo”, kazao je Mikić.

Pojasnio je da su sva zaražena grla eutanazirana, jer se ne mogu izliječiti, dok vakcinacija zdravih nije moguća jer ne postoji efikasan lijek protiv kju groznice.

“Bolest izaziva protozoa coxiela burnetii i kada uđe u organizam životinje uglavnom se locira na plućima, genitalnim organima i mliječnoj žlijezdi, pa zato imamo simptome poput učestalih upala pluća, pobačaja ili zaostajanja posteljice i steriliteta”.

Mikić je ocijenio da je riječ o podmukloj zarazi, jer se javlja u skrivenoj formi i napada goveda, ovce i koze, a rjeđe svinje i pse. 

Mlijeko i meso od oboljelih životinja se mogu koristiti ukoliko se termički obrade, a opasnost postoji samo ukoliko se proizvodi sir od mlijeka koje nije termički obrađeno.

“Kada je u pitanju otkup, tu nikakve bojazni nema jer svaka mljekara vrši pasterizaciju mlijeka”, tvrdi Mikić.

Na farmi gdje je kju groznica otkrivena, bolest se javila i 2007.

“Tada je oboljelo pet-šest goveda. Domaćin kome je sada eutanazirano 12 grla imao je ukupno 35, dok je u gazdinstvu gdje je kju groznica otkrivena kod sedam grla bilo ukupno 14 grla. Na trećoj farmi od pet grla jedno je oboljelo. Kontrolu preostalih grla, koja nijesu zaražena, uradićemo za mjesec”, kazao je Mikić.

Šteta će farmerima biti nadoknađena.

Epidemiološka služba neobaviještena

Zbog mogućnosti od zaraze ljudi, Mikić kaže da je veterinarski inspektor dužan da nakon registrovanja kju groznice obavijesti nadležnu epidemiološku službu pri Domu zdravlja.

“Koliko znam, on je to već uradio i sva su ta gazdinstva pod opervacijom posmatranja i zbrinuta”, kazao je Mikić “Vijestima”.

Iz epidemiološke službe u nikšićkom Domu zdravlja kazali su da još nijesu dobili obavještenje od veterinarske inspekcije da je registrovana kju groznica.

Preporučujemo za Vas