Ledeno, snijeg u Podgorici nije siguran

Pavićević: Još mnoge stvari treba da se poklope da bi pao snijeg u Podgorici
718 pregleda 17 komentar(a)
Snijeg Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Snijeg Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.02.2018. 06:44h

Ledeni sibirski talas, koji se najavljuje u susjednim državama, očekuje se od nedjelje i u Crnoj Gori.

Meteorolog Dušan Pavićević tvrdi da će od nedjelje temperatura primjetno opasti i spustiće se do ispod nule.

Međutim, za “Vijesti” objašnjava da se stanje stalno mijenja i da će tek danas znati tačne podatke.

On je kazao da se tokom sljedeće sedmice očekuje snijeg i susnježica u sjevernim i centralnim oblastima Crne Gore. Međutim, još nije sigurno da li će snijeg pasti i u glavnom gradu.

“Još mnoge stvari treba da se poklope da bi pao snijeg u Podgorici, a narednih dana će se tačno znati da li će se to i desiti”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

Na sajtu Hidrometeorološkog zavoda (HMZCG) piše da će u subotu najviša dnevna temperatura iznositi 14,6 stepeni, koja će već narednog dana pasti za gotovo deset stepeni - na 4,7.

Najniža temperatura će u tom periodu pasti za gotovo šest stepeni - sa 4,3 na minus 2,1.

Regionalni portali iz Srbije, Hrvastke i Bosne i Hercegovine već danima najavljuju ledeno vrijeme, koje će zahvatiti gotovo cijelo Balkansko poluostrvo.

Meteorolozi tvrde da podaci zasada pokazuju da će anticiklon iznad sjeverne Evrope da ojača, čime će se omogućiti da jezgro ledenog vazduha iz Sibira prodre na evropsko kopno, spusti se do juga i dođe, između ostalog, i do Crne Gore.

Pojasnili su da se u trenutku kada taj hladan vazduh stigne u toplije krajeve formiraju cikloni, a uz kombinaciju ciklona i ledenog vazduha, mogli bismo da imamo ozbiljnije sniježne padavine posljednjih dana februara. To bi značilo da bi veliki dio Crne Gore februar ispratio “ledenim danima” - kada bi maksimalna dnevna temperatura padala ispod nule.

Bonus video: