Kolašin: Čupaju znake i svjetiljke, lome klupe

Šetalište pored Tare na meti vandala od kada je otvoreno, prije šest godina, komunalci nemoćni
4804 pregleda 11 komentar(a)
Oštećeno i dječje igralište, Foto: Dragana Šćepanović
Oštećeno i dječje igralište, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinsko šetalište pored Tare proteklih dana ponovo je bilo na meti vandala. Nepoznati počinioci polomili su nekoliko desetina svjetiljki, oštetili klupe i iščupali saobraćajne znake, a oštećeni su i mnogi djelovi dječjeg igrališta.

Takvo stanje se ponavlja od kada je taj objekat otvoren, prije šest godina, pa opštinske službe i radnici Komunalnog preduzeća ne stižu da poprave sve što nesavjesni građani unište. Ranije su u drvenim kućicama za djecu Kolašinci čak ložili i vatru.

Odmah po otvaranju šetališta iz nekoliko kanti za smeće izvučeni su metalni ulošci. Tada je Komunalna policija spriječila i da nekoliko lica odnesu tobogan sa igrališta. Iz Komunalnog preduzeća godinama se bore i da uklone divlje deponije na tom prostoru. Uništavane su sadnice drveća, samo nekoliko mjeseci nakon što su posađene.

Polomljene svjetiljke na šetalištu
Polomljene svjetiljke na šetalištu(Foto: Dragana Šćepanović)

“Sada je preko 30 kugli na svjetiljkama polomljeno. Po 200 eura košta jedna, pa njihova zamjena predstavlja veliki trošak, a mijenjane su u više navrata. Ne možemo da postignemo da popravimo sve što je oštećeno, iako ulažemo ogroman napor. Više puta smo nanovo postavljali oborene saobraćajne znake. Uzalud, već poslije nekoliko dana ponovo su u istom stanju”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović.

Iščupani saobraćajni znaci
Iščupani saobraćajni znaci(Foto: Dragana Šćepanović)

Šetalište na desnoj obali Tare izgrađeno je u okviru Poziva za male infrastrukturne projekte koji je raspisan 2011. godine. Većinski dio od 300.000 eura finansiran je grantom Evropske unije, a izgradnju su pomogle i Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova i kolašinska Opština. Izgrađene su pješačke i biciklističke staze sa pratećim mobilijarom. Na taj način, prostor pored obale Tare dobio je dodatnu uređenost i vrijednost, a predstavlja i značajno unapređenje turističke ponude.

Bonus video: