Ponovo odložena gradnja zgrade za Rome

Njemačka humanitarna organizacija ne može da uplati novac jer Opština nanovo mijenja plansku dokumentaciju, tako da je neizvjestan početak izgradnje stambenih objekata za preseljenje 38 romskih porodica iz Rakonja
3121 pregleda 1 komentar(a)
Gradnja predviđena u Strojtanici, Foto: Jadranka Ćetković
Gradnja predviđena u Strojtanici, Foto: Jadranka Ćetković

Početak gradnje stambenih objekata u Strojtanici kod Bijelog Polja za 38 romskih i egipćanskih porodica, koje će biti preseljene iz Rakonja, nakon problema sa izborom lokacije, ponovo je odložen i neizvjesno je kada će početi.

Izgradnja je iz bjelopoljske Opštine najavljena u oktobru prošle godine, nakon što je njemačka humanitarna organizacija Help obećala da će obezbijediti sredstva za izgradnju. Prema nezvaničnim informacijama, projekat bi koštao oko 200.000 eura, od čega bi Help obezbijedio 150.000.

Iz te humanitarne organizacije saopštili “Vijestima” da su i dalje posvećeni tome da pomognu Opštinu Bijelo Polje u rješavanju stambenog pitanja Roma.

“Opština Bijelo Polje je započela postupak oko izmjene i dopune planske dokumentacija za parcelu u naselju Strojtanica.

S obzirom na to da nas je Opština obavijestila da navedene aktivnosti može završiti do septembra 2020. godine, nismo u mogućnosti da realizujemo izgradnju objekta u ovoj godini”, navedeno je u odgovoru te organizacije.

Ukoliko, napominju iz Helpa, ta dokumentacija bude završena do septembra 2020. godine, Help je spreman da preda zahtjev za finansiranje projekta u 2021. godini.

Jedan od članova komisije za izgradnju zgrada za Romei Egipćane, predsjednik NVO “Bjelopoljski demokratski centar“ Zdravko Janjušević je kazao da komisija nije zvanično obaviještena o tome kada će početi izgradnja, te da će oko tražiti odgovor od nadležnih da ih informišu o problemu.

“Ne smijemo dozvoliti da se taj problem iz godine u godinu provlači i ne rješava. Radi se o stambenom prostoru površine 1.887 kvadratnih metara za 38 romskih porodica koje se moraju preseliti iz Rakonja“, kazao je on.

Od izgradnje u Resniku, uz obilaznicu, pretprošle godine se odustalo nakon brojnih peticija građana Resnika i Rasova, koji su tvrdili da je ta lokacija nepogodna za bilo kakvu izgradnju, što je na kraju utvrdila i Inspekcija za državne puteve. Glavni inspektor za državne puteve Ednan Abdić je utvrdio da je postojeći teren u Resniku sa nagibom, tako da postoji realna opasnost ugrožavanja trupa magistralnog puta, usljed radova na širokom iskopu za potrebe fundiranja budućih objekata.

Opština: Projekat nije obustavljen, radi se dokumentacija

Iz bjelopoljske Opštine tvrde da komisija za rješavanje stambenog pitanja RE populacije radi u kontinuitetu, a prije nekoliko dana je u Opštini održan sastanak sa predstavnikom NVO “Mladi romi” Samirom Jahjom i facilizatorom projekta Rafetom Mulićem o iznalaženju najboljeg načina za rješavane stambenih potreba te populacije.

“Paralelno sa radom na ovom projektu je urađena procjena romskog naselja u kojem živi 24 porodice, od kojih su neke porodice izrazile želju da im se postojeće objekti isplate, nakon čega bi se sami odredili o načinu rješavanja stambenog pitanja. Dakle, projekat nije obustavljen, već će izgradnja stambenog naselja početi kada se završi izmjena Prostorno urbanističkog plana u naselju, gdje se planira izgradnja stanova za pripadnike romske populacije”, kazao je PR Opštine Slobodan Šebek, dodajući da se paralelno radi na izradi tehničke dokumentacije.

Bonus video: