Solana je pod lupom Njemačke

Iz opštinske službe saopšteno da se njemački ambasador posebno zainteresovao za slučaj zaštite solane
1739 pregleda 0 komentar(a)
Njemački ambasador boravio u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Njemački ambasador boravio u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Veber, boravio je danas u Ulcinju, gdje je sa predsjednikom Force Nazifom Cunguom i njegovim saradnicima, razgovarao o potencijalima grada i pregovorima sa Evropskom unijom o poglavlju 27, gdje solana "Bajo Sekulić" sa Ramsar statusom zauzima vodeće mjesto.

"Na sastanku je potenciran i status Valdanosa i Ade Bojane. Ambasador Veber izrazio je spremnost da podrži projekte koji će biti usmjereni na očuvanju životne sredine a poseban akcenat dat je međugraničnoj saradnji i mogućnosti obezbjeđenja finansijskih sredstava preko fondova Evropske Unije", navodi se u saopštenju Force.

Ambasador Njemačke tokom posjete Ulcinju sreo se i razgovarao i sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem i predsjednikom lokalnog parlamenta Ilirom Čapunijem.

Sastanku sa Čapunijem prisustvovali su i sekretar SO Ardit Ceka i predstavnici klubova partija, Sabri Salaj, Džavid Hodžić, Hadži Sulejmani, Bojan Đakonović, Jasmina Hasa, Omer Bajraktari i Naser Resulbegović.

"Ambasador se posebno zainteresovao za slučaj zaštite solane i naglasio da, poslije izglasavanja skupštinske odluke, slijedi velik posao za koji je potrebna šira saradnja administracije i širi opseg pažnje i projekata u kojem solana treba da se gleda kao dio cjeline koja zahvata Valdanos, rijeku Bojanu, Adu i Šasko jezero", piše u saopštenju skupštinske službe.

Ambasador je upoznat i sa inicijativom da njegova prethodnoca na funkciji Gudrun Štajnaker, zbog zasluga za zaštitu solane, bude proglašena počasnim građaninom Ulcinja.

Bonus video: