Opština Bijelo Polje plaća kamate za kredite zaposlenima

Lokalna uprava u Bijelom Polju godišnje za kamate na stambene kredite izdvaja oko 300.000 eura, tvrdi Slavko Fuštić. Iz Opštine to demantuju i tvrde da se radi o 80.000 eura
3880 pregleda 1 komentar(a)
BP, Foto: Vijesti
BP, Foto: Vijesti

Bjelopoljska opština novcem građana plaća cjelokupni iznos kamata na stambene kredite funkcionera i zaposlenih u Opštini, članova Demokratske partije socijalista (DPS), od kojih neki već odavno i ne rade u toj ustanovi, a koji iznosi oko 300.000 eura godišnje.

To je “Vijestima” kazao bivši predsjednik Opštinskog odbora Nove i nekadašnji funkcioner Demokratskog fronta Slavko Fuštić.

Iz Opštine su te tvrdnje demantovali, navodeći da se ne radi o funkcionerima, već o svim zaposlenima, i da se za te namjene izdvaja oko 80.000 eura godišnje.

“Istina, tu ima i poneki ‘opozicionar’. Takođe, ima i bivših funkcionera koji nijesu sada zaposleni u lokalnoj upravi, a Opština im i dalje plaća cjelokupan iznos kamata. Godišnje za ova plaćanja se izdvaja oko trista hiljada eura, a korisnika po mojim informacijama ima par stotina. Ova stavka se redovno prikazuje u budžetu i završnom računu opštine”, kazao je Fuštić i podsjeća da se kamate plaćaju na osnovu više odluka Skupštine opštine Bijelo Polje od 2005. pa sve do 2011. godine, a da se kamate plaćaju sve do ove godine.

“Interesantno je da je svaka naredna odluka o plaćanju kamate imala proširenu listu kruga korisnika u Opštini i preduzećima čiji je osnivač Opština Bijelo Polje”, kazao je Fuštić.

Slavko Fuštić
Slavko Fuštić(Foto: Jadranka ćetkoviĆ)

On je naveo da na taj način funkcioneri DPS-a svake godine prisvoje i u svoje džepove stave oko tri stotine hiljada eura novca građana Bijelog Polja, jedne od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori.

“Opštine iz koje je najveće iseljavanje stanovništva u posljednjih dvadeset godina, u odnosu na sve druge u Crnoj Gori. Takođe, doprinos BDP-u po glavi stanovnika je najmanji u Bijelom Polju i stopa nezaposlenosti najveća od svih opština. Takođe, Bijelo Polje ima i najniži prosječni lični dohodak od svih opština u Crnoj Gori”, kazao je Fuštić.

On je kazao da je to pitanje pokretao dok je bio odbornik, ali da se ništa nije promijenilo, niti je mogao da dobije spisak korisnika tih privilegija.

Fuštić je podsjeti da po statutu Opštine i Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština opštine nije nadležna da se bavi rješavanjem stambenih potreba zaposlenih, već su za to nadležni izvršni organi Opštine i direktori javnih preduzeća čiji je osnivač Opština. On je pozvao predsjednika Opštine Petra Smolovića da na narednoj sjednici Skupštine predloži ukidanje tih odluka.

Iz Opštine navode da se ta vrsta obaveze plaća na osnovu odluka Skupštine opštine iz 2006. i 2010. godine o učešću Opštine u rješavanju stambenih potreba službenika i namještenika.

“Ta odluka se ne odnosi na funkcionere, već na sve zaposlene u Opštini i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, a koji ispunjavaju uslove iz te odluke. Za te potrebe u prošloj godini Opština je izdvojila 79.736 eura, čime su se izmirivale obaveze za kamate za 94 zaposlena u Opštini i javnim ustanovama. Kako period otplate kredita zavisi od godina u kojima su zaposleni zaključivali ugovore sa poslovnim bankama, u ovoj godini za te namjene, posebnom stavkom u budžetu, planirano je izdvajanje od oko 80.000 eura”, saopšteno je iz Opštine.

Oni navode da su svi detalji u vezi sa plaćanjem kamate za radnike koji više nisu zaposleni u Opštini definisani ugovorom između poslovnih banaka, korisnika kredita i Opštine Bijelo Polje.

“Na taj način, Opština Bijelo Polje pokazuje potrebu da u kontinuitetu brine o stambenim pitanjima zaposlenih. Takođe, želimo da podsjetimo da je Opština učestvovala sa jednom trećinom sredstava u finansiranju projekta izgradnje zgrada solidarnosti u Nikoljcu, gdje su zaposleni u Opštini i javnim ustanovama imali mogućnost kupovine po cijenama znatno nižim od tržišnih”, kazali su iz Opštine.

Bonus video: