Granice Crne Gore još nisu zatvorene

Iz Uprave za inspekcijske poslove ne isključuju i mogućnost da se granice zatvore i dozvoli promet samo robe i ljekova
17295 pregleda 2 komentar(a)
Danas na graničnom prelazu Božaj, Foto: Boris Pejović
Danas na graničnom prelazu Božaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2020. 14:49h

Granice Crne Gore još nisu zatvorene, osim za one koji dolaze iz neke od država iz kojih je, kao jedna od mjera protiv širenja novog korona virusa, ulazak u Crnu Goru zabranjen.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, čiji sanitarni inspektori, sa policijom i carinicima, kontrolišu pralazak na graničnim prelazima, uvjeravaju javnost da su institucije pripravne, ali ne isključuju i mogućnost da se granice zatvore i dozvoli promet samo robe i ljekova. To je kazala inspektorka Jasmina Redžević, angažovana na GP Božaj.

Na Božaju, gdje je i broj prelazaka ovih dana prepolovljen, organizovana je posjeta za medije, pa su novinari na terenu mogli da vide kako se ovih dana obavlja prelazak granice.

“Broj ulazaka je sa 3.000 do 4.000 smanjen na oko 1.500”, kazali su iz granične policije, koja na prelazima, uvidom u lična dokumenta putnika i na druge načine, provjerava destinacije na kojima se u proteklih 15 dana nalazili putnici koji ulaze u Crnu Goru.

GP Božaj
Danas na GP Božaj(Foto: Boris Pejović)

Zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, privremeno je zabranjen ulazak stranim državljanima koji dolaze iz Španije, Italije, Irana, Južne Koreje ili kineske pokrajine Hubei.

Državljanima Crne Gore zasad su zabranjena putovanja u Italiju, Španiju, Južnu Koreju, Iran, kinesku pokrajinu Hubei, Japan, Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Dansku i Austriju.

Na snazi je i mjera prema kojoj se putnici koji ulaze u Crnu Goru i dolaze iz tih država, stavljaju u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenjem prava kretanja. To podrazumijeva boravak kući tokom 14 dana, uz praćenje zdravstveng stanja od strane nadležne epidemiološke službe. Iste mjere, primjenjuju se nad svim članovima porodice, a nepoštovanje te mjere podliježe zakonskoj odgovornosti.

Iz Vlade su podsjetili da je, zbog kompleksnosti situacije, naložena koordinacija i sinhronizacija svih graničnih službi na graničnim prelazima i pružanje pomoći službenicima zdravstveno-sanitarne inspekcije, koji funkciju obavljaju na graničnim prelazima.

Sanitarna inspekcija, podsjećaju, od 26. januara sprovodi zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i drugih pogođenih područja i teritorija.

Redžević je objasnila da inspektori svakog dana šalju izvještaje, a da je konkretno sa GP Božaj, 15 lica dosad stavljeno pod zdravstveni nadzor i upućeno na izolaciju.

“Angažovani smo na svim većim i prometnijim graničnim prelazima. U saradnji sa graničnom policijom, dolazimo do informacija kada su u pitanju strani ili državljani Crne Gore koji dolaze iz ugroženih područja. Oni u razgovoru sa tim licima, pregledom pasoša i dokumentacije utvrđuju odakle dolaze i obavještavaju nas”, kaže Redžević.

Prema proceduri, dodaje ona, ta lica se stavljaju pod obavezan zdravstveni nadzor.

“To podrazumijeva svakodnevno javljanje epidemiologu i izvještavanje o zdravstvenom stanju. Njima su uručena pisana rješenja, u kojima su opisane obaveze tih lica. Državljani koji dolaze iz najugroženijih područja, njihovi ukućani i oni koji su sa njima dolazili u kontakt po ulasku u Crnu Goru, stavljaju se u kućnu izolaciju 14 dana. I oni su u obavezi da se redovno javljaju epidemiologu”, objašnjava sanitarna inspektorka.

GP Božaj
Danas na GP Božaj(Foto: Boris Pejović)

U slučaju da se pojavi slučaj koji je kritičan i javi se osoba koja ima simptome, prema procedurama, dodaje Redžević, poziva se dežurni epidemiolog, a lice se specijalnim vozilom transportuje do zdravstvene ustanove, izoluje i bila bi mu pružena zdravstvena njega.

Iz Uprave carina kažu da ne mogu sada da daju procjene u eventualnom smanjenom uvozu.

“Ni u jednom momentu ne može doći do zastoja u snabdjevanju potrepština koje su neophodne”, poručili su iz Uprave carina.

Galerija

Bonus video: