IJZ: Univerzitet u Beču nije utvrdio da ibuprofen pojačava simptome virusa

Medicinski Univerzitet u Beču poručuje da tvrdnje koje su se pojavile na društvenim mrežama nemaju veze sa tim univerzitetom
33817 pregleda 5 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je lažna vijest da je Medicinski Univerzitet u Beču utvrdio da ibuprofen pojačava simptome koronavirusa i da zato navodno preporučuju uzimanje paracetamola.

Iz Instituta su to kazali u odgovoru na pitanje jednog od korisnika Tvitera povodom sličnih tvrdnji francuskog ministra zdravlja, koje su prenijeli mediji.

"Fake news (lažna vijest). Što je najgore od svega - ovo je samo jedna u nizu lažnih vijesti", napisali su iz Instituta, uputivši korisnike na zvanično saopštenje Medicinskog Univerziteta u Beču.

U Crnoj Gori se, kao i u drugim evropskim zemljama i na drugim jezicima, pojavila glasovna poruka u kojoj se tvrdi da je univerztitet u Beču proučavao zašto su naročito teški simptomi koronavirusa kod pacijenata u Italiji, i da je navodno utvrđeno da su svi prethodno uzimali ibuprofen.

"Društvenim mrežama se šire tekstualne i glasovne poruke sa navodnim rezultatima Wiener Uniklinike povodom simptoma virusa Covid-19. Medicinski Univerzitet u Beču napominje da je u pitanju lažna vijest koja nema veze sa univerzitetom", stoji u objavi na sajtu tog univerziteta.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran juče je upozorio da se ibuprofen ne daje pacijentima oboljelim od koronavirusa, tvrdeći da upotreba otežava stanje u slučaju infekcije virusom.

"U slučaju povišene temperature uzimati paracetamol. Ako ste uzimali ibuprofene najbolje je da konsultujete svog ljekara", napisao je Veran juče na Tviteru.

Na konferenciji za medije hrvatskog Nacionalnog štaba civilne zaštite novinari su danas postavili pitanje o korišćenju ibuprofena u slučaju oboljenja koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da to nije u potpunosti zdravstveno utemeljeno, ali da je to stvar struke, prenosi Jutarnji.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić je kazala kako za to nema podataka u dostupnoj literaturi.

"Čak kod SARS-a jedan lijek iz te grupe pokazuje neke antiupalne učinke. U svakom slučaju za to za sada nemam naučnih podataka, ali pratićemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen", kazala je Markotić.

Beroš je dodao da se građani moraju čuvati parcijalnih izjava i uputa.

"Stvar je kompleksna. Moramo dati vjeru struci i zdravstvenim radnicima i oni će u svakom individualnom slučaju procijeniti što i kako prema naučno utemeljenim podacima. Struka mora imati predominantnu ulogu u savjetima", kazao je Beroš.

Bonus video: