SJEDNICA NACIONALNOG KOORDINACIONOG TIJELA ZA BORBU PROTIV ZARAZNE BOLESTI

Nove mjere: Obavezna samoizolacija građana, zatvaranje kafića, kladionica, tržnih centara…

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović pozvao je građane da prijave sve koji se ne budu pridržavali mjera
173991 pregleda 363 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2020. 21:19h

Obustava rada disko i noćni klubovi, ugostiteljskih objekata, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, zatvaranje dječijih igraonica, fitnes centara, tržnih centara, teretana, kladionica, na najmanje 15 dana neke su od novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti....

Nove mjere objavljene su u Službenom listu i njihova primjena počinje od ponoći.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović pozvao je građane da prijave sve koji se ne budu pridržavali mjera.

Jedna od mjera je privremena zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe.

"Promet roba ostaje nesmetan uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, pooštrenog zdravstveno-sanitarnog nadzora, ili mjera karantina prema licima koja upravljaju prevoznim sredstvima za transport roba".

Izdata je i mjera obavezne samoizolacije za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

Nova mjera je i ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata tako što se na 10 kvadrata može naći samo jedan kupac. U prodajnom objektu, prema novim mjerama, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme.

Obaveza da obezbijede rastojanje između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima na najmanje dva metra.

Simović je rekao da "u Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu koronavirusa".

"A kad ga registrujemo onda da spriječimo njegovo nekontrolisano širenje. Crna Gora pažljivo prati i analizira iskustva drugih. Uvedena ograničenja i mjere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup", rekao je Simović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da "želimo da ostanemo dio Evrope koji nema virusa".

"I da pokažemo da svi mi zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori. Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili", rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija u ovoj situaciji ima misiju da brine o bezbjednosti svih građana, "i da svi zajedno brinemo o javnom zdravlju".

"Da obezbijedimo sve što su naredbe i naređenja uz nadzor i uz dvnevnu saradnju sa svim državnim organima i procesuiramo sve koji krše naredbu. Uprava policije će odlučno raditi na sankcionisanju svih odgovornih", poručio je Veljović.

Privremene mjere radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od novog koronavirusa su:

 1. zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe. Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno sanitarnog nadzora;
 2. obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije. Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova domaćinstva koji se zadese u tom porodičnom smještaju od strane nadležne higijensko-epidemiološke službe, u trajanju od 14 dana;
 3. zabrana pružanja ugostiteljsih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste;
 4. zatvaranje disko klubova/barova i noćnih klubova/barova;
 5. zatvaranje ugostiteljskih objekata – kafića, kafana, kafeterija, restorana i barova, osim ugostiteljskih objekata koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, uz zabranu boravka gostiju u samim objektima;
 6. zabrana obavljanja trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima;
 7. zatvaranje dječjih igraonica;
 8. zatvaranje fitnes centara;
 9. zatvaranje kazina, kladionica i kockarnica;
 10. ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta tako što na deset kvadratnih metara površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač. U prodajnom objektu, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme. Izuzetno za tržnice i pijace broj kupaca koji istovremeno mogu da budu u objektu ograničava do 100 potrošača;
 11. obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da obezbijede/označe rastojanje od najmanje dva metra između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu;
 12. obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da za svoje zaposlene obezbijede primjenu mjera zaštite zdravlja propisanih od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
 13. obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da na ulazu u prodajni objekat istaknu obavještenje o maksimalnom broju lica koja se u tom objektu mogu istovremeno nalaziti i da organizuju sprovođenje ove mjere;
 14. obaveza opština, Glavnog grada i Prijestonice da u saradnji sa opštinskim kriznim štabovima identifikuju potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina, u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu organizovanja i sprovođenja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za smještaj u karantin („Službeni list CG“, broj 13/20) i predlože Ministarstvu zdravlja za dalju proceduru određivanja karantina.

Mjere iz stava 1 ovog člana su privremenog karaktera i primjenjivaće se 15 dana od dana od stupanja na snagu ove naredbe.

Član 2 Posebni slučajevi koji su predmet međudržavne saradnje i potreba od posebnog državnog interesa, a naročito za potrebe javnog zdravlja razmatraće i o njima odlučivati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Član 3 Nepostupanje po mjerama iz člana 1 ove naredbe podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Sastanku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministi zdravlja Kenan Hrapović, ekonomije Dragica Sekulić, direktor Uprave policije Veselin Veljović...

Preporučujemo za Vas