Islamska zajednica obustavlja vjerske obrede

"Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika"
2635 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2020. 21:45h

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori donio je odluku o privremenim mjerama obustavljanja vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Na proširenoj elektronskoj sjednici donešena su odluke koje podrazumijevaju:

1. U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju džuma namaz i dnevni namazi u džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin, mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima.

2. Privremeno se obustavlja obrazovno-vaspitni rad u medresama u Podgorici i Rožajama, mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj Gori.

3. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda.

4. Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze.

5. Obavezuju se odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske zajednice iz paragrafa I. i II. da odmah izvrše dezinfekciju prostora i da u istim održavaju pojačanu higijenu.

6. Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucija i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

7. Privremene mjere u trajanju od najmanje 15 dana stupaju na snagu danom donošenja odluke.

Bonus video: