Nikšićki Dom zdravlja i Opšta bolnica prilagodili rad nastaloj situaciji

U Opštoj bolnici su na svim kvakama postavili sunđere natopljene asepsolom kako bi i na taj način povećali bezbjednost pacijenata i medicinskog osoblja
2147 pregleda 0 komentar(a)
Opšta bolnica u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Opšta bolnica u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.03.2020. 21:48h

Epidemiološka situacija u Nikšiću je stabilna, a zdravstvene ustanove su spremne za korona virus. Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom je više od 100 osoba, koje se redovno, dva puta dnevno javljaju nadležnoj službi, dok su dvije osobe testirane i obje su negativne na virus.

Prema riječima v.d. Doma zdravlja Nikšić, dr Ljiljana Adžić, ispoštovali su sve preporuke Instituta za zdravlje i Ministarstva zdravlja, a i pacijenti su svjesni situacije pa ih je mnogo manje nego ranije, a u planu su nove mjere predostrožnosti.

“Vidi se da su građani svjesni situacije u kojoj se nalazimo i disciplinovani. Od sjutra će biti ostavljena samo dva glavna ulaza u Dom zdravlja, gdje ćemo kontrolisati ulaz pacijenata i anketirati građane u kom pravcu se kreću da nam se ne bi potkralo da neko sa respiratornim tegobama, a da je bio u kontaktu sa osobama iz kritičnog područja, dođe u našu ustanovu a da ne bude zaustavljen i pitan gdje, šta i kako. Spremili smo izolacionu sobu gdje bi taj pacijent išao. Biće ograničen i broj pacijenata koji se kreću prema laboratoriji, pa ćemo puštati naizmjenično po desetak pacijenata”, kazala je Adžić.

Ljiljana Adžić,
Ljiljana Adžić,(Foto: Svetlana Mandić)

Pozvala je sugrađane da bez neke veće potrebe ne dolaze, a oni sa stalnom terapijom da istu obezbijede putem telefona.

Što se tiče opreme za zdravstvene radnike, svu raspoloživu opremu su podijeli medicinskim radnicima i rafnicama na održavanju, a iz Montefarma naručili nove, mnogo veće količine.

“Šta ćemo dobiti i čime raspolaže Montefarm nemamo još povratne informacije. Trudićemo se da svako od medicinskih radnika, kao i radnica na održavanju higijene, bude opremljen onako kako treba i da se zaštiti”, poručila je Adžić.

Epidemiolog Ivona Drašković kazala je da im se svakodnevno javljaju ljudi koji su došli iz inostranstva kao i njihovi kontakti.

“Pod sumnjom je bilo dvoje ljudi, jedno koje je došlo iz Kine i jedno iz Italije, testirani su i testovi su negativni. Molimo sve ljude koji su došli iz inostranstva da budu u samoizolaciji, jer mi smo najbolji regulatori infekcije. Od naše svjesnosti zavisi nečije zdravlje, tako da ne ugrožavamo samo sebe ako izađemo, već i druge ljude i okolinu. Ako smo ostvarili kontakt sa nekim od članova porodice ta samoizolacija zavisi i od njih”, apelovala je Drašković.

Ivona Drašković
Ivona Drašković(Foto: Svetlana Mandić)

U slučaju masovnijeg obolijevanja, kako je kazala, biće formiran veći broj mobilnih timova, dok bi u Domu zdravlja ostajao mali broj ljekara koji bi pregledali pacijente koji nijesu inficirani corona virisom.

“Ono što stalno ponavljamo je da osobe koje imaju neke respiratorne tegobe ne dolaze u zdravstvenu ustanovu, već da pozovu i dobiće adekvatnu ljekarsku pomoć. Brojevi telefona su 040 204-604, koji je na raspolaganju od sedam do 14 časova i 068 802 335”, kazala je Drašković.

Prema riječima direktora Opšte bolnice, dr Ilije Ašanina, zaposleni u toj ustanovi su spremni za izazov koji slijedi, a 40 kreveta na internom odjeljenju biće na raspolaganju za one koji eventualno obole od corona virusa.

“Kao ustanova smo spremni za to što nas očekuje i u susret mogućim dešavanjima smo napravili i organizacione i sve druge pripreme, što je uobičajeno i u nekim drugim situacijama. Bolnica ima interne odluke koje regulišu ponašanje zaposlenih u vanrednim situacijama, a jedna od takvih situacija je i ova. Mi smo u dijelu kadrovskih potencijala sve ljekare iz Opšte bolnice, njih 80, stavili na raspolaganje građanima, odnosno napravili organizacione podjele i zaduženja u sklopu situacije koju očekujemo. Sve ljekare sa specijalizacije smo povukli u Opštu bolnicu Nikšić i od danas su na raspolaganju. Što se tiče prostornih kapaciteta, prethodnih godina kada smo radili rekonstrukciju naših smještajnih prostora, potrudili smo se da napravimo visoke standarde i možda je ovo trenutak koji najbolje govori zbog čega je to i rađeno. Jedan dio prostornih kapaciteta zgrade internog odjeljenja, u kojoj svi bolesnički kreveti iznad imaju razvedene setove sa potrebnim gasovima, napravili smo da to bude dio ustanove koji će biti za potrebe ove situacije, potpuno izlovan od ostatka ustanove. Imamo 65 kreveta koji imaju taj standard da iznad njih postoji razvod gasova, a za ovu situaciju smo opredijelili 40 kreveta”, kazao je Ašanin uz napomenu da su ispoštovali sve preporuka Vlade, Ministarstva zdravlja i Instituta za zdravlje.

Ilija Ašanin
Ilija Ašanin(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je kazao, napravili su tim za upravljanje kriznim situacijama, na čijem čelu se on nalazi, kao i akcioni plan kako postupati od momenta pojavljivanja pacijenta za kojeg postoji mogućnost da je zaražen korona virusom.

“Tačno se zna red poteza i postupaka koji mora da se uradi da bi se takav pacijent zbrinuo na adekvatan način, vodeći računa da se ne ugrožava zdravlje drugih, kao ni zdravlje onih koji su na prvoj liniji, a to su zdravstveni radnici, a da se na kvalitetan način pruži zdravstvena zaštita onima kojima je to potrebno. Nije nam prvi put da se sa takvim planom susrećemo. Mi u redovnim situacijama imamo simulacije takvih dešavanja, tako da imamo dovoljno iskustva, stručnosti i odlučnosti da odgovorimo zahtjevu koji je pred nama”, poručio je Ašanin.

Kako je kazao pregled svih pacijenata koji imaju simptome koji liče na respiratornu infekciju se obavlja u ambulantama koje su posebno odvojene na infektivnom odjeljenju, a po potrebi u te ambulante dolaze i drugi specijalisti.

“Imamo dovoljno opreme za medicinske radnike. Mi smo i prije uveli neke mjere koje su bile u saglasju sa situacijom za koju se spremamo a sa druge strane negdje i u svakodnevnom radu medicinski radnici su obavezni da zaštite pacijente od sebe i moguće respiratorne infekcije koje imaju, noseći maske i rukavice prilikom dijeljenja terapije, kao i da zaštite sebe od moguće infekcije. To je nešto što imamo u internom pravilniku”, kazao je direktor Opšte bolnice.

Raduje, kako je kazao, i činjenica da su pacijenti svjesni situacije pa se ponašaju odgovorno i mnogo je manji broj pregleda u odnosu na prethodne dane.

“Negdje smo svi shvatili da u ovom trenutku svako od nas treba da pokaže ličnu odgovornost prema sebi, porodici i prema društvu”, kazao je Ašanin.

U Opštoj bolnici su na svim kvakama postavili sunđere natopljene asepsolom kako bi i na taj način povećali bezbjednost pacijenata i medicinskog osoblja.

Bonus video: