Centri za socijalni rad rade tri sata sa strankama, u prostorije može ući po jedna osoba

Generalni direktor Direktorata za dječju i socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija rekao je da organizovanje rada socijalno-ljekarskih komisija bez prisustva stranaka ne bi bilo u skladu sa propisima, imajući u vidu obavezu prisustva stranaka u postupku za ostvarivanje prava
3223 pregleda 0 komentar(a)
Kuševija, Foto: PR Centar
Kuševija, Foto: PR Centar

Centri za socijalni rad od danas rade tri sata sa strankama (od devet do 12 sati), a u prostorije može ući po jedna stranka.

Generalni direktor Direktorata za dječju i socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija saopštio je da prvostepene socijalno-ljekarske komisije neće raditi dok su mjere iz Naredbe Ministarstva zdravlja na snazi.

"Četiri prvostepene socijalno-ljekarske komisije održavaju sjednice u službenim prostorijama centara za socijalni rad i njihovim područnim jedinicama. Svaka komisija održava sjednice najmanje dva puta mjesečno. Radu komisija prisustvuje najmanje 150 podnosilaca zahtjeva po komisiji. Imajući u vidu, da su podnosioci zahtjeva lica sa izraženim zdravstvenim problemima, smatramo osnovanim da socijalno-ljekarska komisija prekine sa radom dok traju privremene mjere. Treba imati u vidu da su izloženi riziku od prenošenja virusa ne samo stranke, nego i članovi komisije, kao i zaposleni u centrima. Važan momenat je i to, da ljekari, koji su članovi socijalno-ljekarskih komisija, imaju radne obaveze u zdravstvenim ustanovama povodom uvođenje privremenih mjera", saopštio je Kuševija.

On je "Vijestima" rekao da organizovanje rada socijalno-ljekarskih komisija bez prisustva stranaka ne bi bilo u skladu sa propisima, imajući u vidu obavezu prisustva stranaka u postupku za ostvarivanje prava.

Radilo bi se o povredi pravila postupka, što bi bio osnov za poništenje rješenja centra za socijalni rad.

"Što se tiče ustanova za smještaj korisnika, preduzeće preventivne mjere: zabrana izlaska korisnika iz ustanova, ukidanje posjeta korisnicima, stopiranje prijema novih korisnika, obezbijediće sobu za izolaciju i niz drugih mjera kako bi prevenirali kontakt korisnika sa građanima izvan ustanove", rekao je Kuševija.

On je kazao da je skrenuta pažnja zaposlenima da strogo vode računa da se ne izlažu mjestima koja mogu biti rizična.

Bonus video: