Ljekari traže zaštitnu opremu, Podgoričani jedni drugima "disali za vratom" ispred marketa

Sindikati upozoravaju da su medicinski radnici i dalje bez zaštitne opreme, dok zdravstvene vlasti tvrde da je ima dovoljno. U apotekama i dalje nema dovoljno sredstava za dezinfekciju. Od juče privremeno obustavljen međunarodni saobraćaj
32301 pregleda 74 komentar(a)
Zdravstveni radnici - štit između virusa i građana, Foto: Savo Prelević
Zdravstveni radnici - štit između virusa i građana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2020. 07:16h

Zdravstveni radnici su na prvim linijama odbrane od koronavirusa, a njihovi sindikalni predstavnici tvrde da su goloruki.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković prije dvije noći kazao je da “što se tiče zdravstvenog sistema i KC, zaštitne opreme, kadra... građani mogu biti potpuno mirni”.

Iz Sidnikata doktora medicine, međutim, upozoravaju da zdravstveni radnici ne raspolažu ni najosnovnijom opremom za zaštitu.

Iz Ministarstva zdravlja, ali ni iz Uprave carina nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kad stiže naručeni kontingent zaštitne opreme.

Iz Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti apelovali su na građane da budu savjesni kad idu u trgovinu, a trgovce obavezali da paze da ispred njihovih radnji bude najmanje dva metra razmaka među kupcima.

Prvi radni dan nakon uvođenja novih mjera
Prvi radni dan nakon uvođenja novih mjera(Foto: Savo Prelević)

Bez obzira na to, Podgoričani su juče dobar dio dana jedni drugima “disali za vratom” ispred velikih marketa.

Prvi radni dan nakon uvođenja novih mjera
Prvi radni dan nakon uvođenja novih mjera(Foto: Savo Prelević)

Tokom jučerašnjeg obilaska, reporteri “Vijesti” zatekli su skoro prazne hodnike ispred ambulanti u KC, a rijetki medicinski radnici, ako su i nosili maske, nosili su one najobičnije, medicinske.

“Na desetine ljekara sa svih nivoa zdravstvene zaštite obratilo nam se sa molbom da urgiramo da im se nabave maske - medicinske i maske sa FFP2 filterom, jednokratni mantili, viziri, rukavice, dezinfekciona sredstva”, saopštili su juče iz Sindikata doktora medicine.

Apelovali su na Vladu da Ministarstvu zdravlja naloži da u što kraćem roku nabavi dovoljnu količinu lične zaštitne opreme. Zahtjev se odnosi na samo na opremu za ljekare i medicinske radnike, već i za vozače. Tražili su i da se zaštitna oprema obezbijedi svim zdravstvenim ustanovama - javnim i privatnim.

Iz Sindikata zdravstva, kako su saopštili juče, od rukovodstava zdravstvenih ustanova očekuju da, kao mjeru protiv pojave i širenja virusa korona, što hitnije podijele osoblje na radne timove.

“Kako bi se izloženost infekciji ukupnog broja zdravstvenih radnika smanjila i kako bi se, u slučaju pojave pacijenata pozitivnih na korona virus, smanjila mogućnost da veći broj zaposlenih ima obavezu samoizolacije i karantina”, piše u saopštenju.

Hrapović: Ljekova je dovoljno, ne pravite zalihe

Ne odgovaraju na pitanja o opremljenosti ljekara, ali iz resora Hrapovića uvjeravaju javnost da ljekova ima dovoljno i da nema potrebe da građani prave redove ispred apoteka. Hrapović i ministar finansija Darko Radunović juče su održali sastanak sa predstavnicima veledrogerija, koje osim Montefarma snabdijevaju crnogorsko tržiste ljekovima i medicinskim sredstvima.

“Apoteke se u kontinuitetu snabdijevaju ljekovima i zalihe su na zadovoljavajućem nivou. Nema potrebe da građani prave redove ispred apoteka”, poručio je ministar zdravlja, uz dodatan apel da se poštuju utvrđene mjere socijalne distance.

“Da pojednostavim, držite dovoljno rastojanje jedni od drugih”, kazao je on.

Građanima je poručio i da ne gomilaju medicinska sredstva i da ne prave kućne zalihe, te da imaju na umu da ako to rade, onemogućavaju da ljekovi i medicinska sredstva dođu do svih. Građani, međutim, upozoravaju da u apotekama nema dovoljno sredstava za dezinfekciju.

Bez prekida u napajanju strujom

U danima dok traju mjere protiv širenja virusa korona, potrošačima će biti obezbijeđeno napajanje strujom i telekom uslugama - bez prekida.

“U ovako teškoj situaciji u kojoj se našao cijeli svijet moramo biti 24 sata na usluzi našim građanima”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na sastanku sa energetskim i telekomunikacionim kompanijama, dodajući da je neophodno da se obezbijedi “sigurno i trajno napajanje svih potrošača bez izuzetka”.

“Apsolutni prioritet su sve zdravstvene ustanove, posebno za objekte koje je Vlada odredila za sprovođenje mjera karantina - prostor Regionalne škole državne uprave (RESPA) kod Danilovgrada i prostor nekadašnje kasarne Zoganj kod Ulcinja”, rekla je ona.

Sve što može, radi se onlajn

Nakon uvođenja ranijih i dodatnih mjera protiv širenja virusa korona, mnogi rade izmijenjenim režimom. Oni koji su to u mogućnosti, poslovni proces ili dio poslova ovih dana prebacili su na internet. Institucije na lokalnom i državnom nivou, banke, telekomi, čak i neke trgovine i apoteke... obavještavaju građane i korisnike o novom radnom vremenua, ali i načinima na koje je u narednim danima moguće ostvariti prava i dobiti tražene usluge.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava saoapštili su da će obezbijediti redovan prijem pritužbi u periodu 11.00 do 14.00 sati, ali i apelovali na građane da se prvenstveno obraćaju telefonskim putem, mejlom, faxom ili poštom. Izmijenjenim režimom rade i u Fondu za zdravstveno osiguranje, odakle su na građane ponovo apelovali da za zakazivanje pregleda kod izabranih ljekara, naručivanje terapije... koriste portal eZdravlje (www.ezdravlje.me).

Podsjećaju da je PIN za taj servis moguće dobiti i u filijalama Fonda, ali su kazali i da će ovih dana obezbijediti tehničko rješenje, koje će svim osiguranicima omogućiti slanje elektronskih zahtjeva za dobijanje koda za prijavu.

Izmijenjenim režimom rade i centri za socijalni rad - od juče sa strankama rade tri sata (od devet do 12 sati), a u prostorije može ući po jedna stranka.

Generalni direktor Direktorata za dječju i socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija saopštio je da prvostepene socijalno-ljekarske komisije neće raditi dok su mjere iz Naredbe Ministarstva zdravlja na snazi.

Građanima je sugerisano da i informacije o radu službi na lokalnom nivou, potraže i na zvaničnim stranicama opština ili na njihovim nalozima na društvenim mrežama.

Adrese sajtova opština su uglavnom oblika imegrada.me.

TV i internet časovi

Iz Ministarstva prosvjete i ranije su najavili da će ovih dana obezbijediti servise, te dati preporuke školama kako da organizuju komunikaciju i dostupnim učine sadržaje, kako đaci ne bi gubili kontinuitet u nastavi. Privatne kompanije, agencije i mediji ustupili su dio kapaciteta i resursa, pa se očekuje da ovih dana mogu da prate časove putem interneta i televizije.

Nastavnici i profesori koji već koriste internet platforme, kolegama su omogućili pristup i dijeljenje sadržaja. Iz udruženja “Zbornica CG” kazali su da će, osim što će nastavnicima ustupiti svoju e-platformu “Crnogorska virtuelna učionica”, pomoći i u sprovođenju online edukacije. Prosvjetni radnici apelovali su na roditelje da im budu podrška u sprovođenju internet edukacije.

Internet predavanja ovih dana organizuju i univerziteti.

Saobraćaj

Javni prevoz u Crnoj Gori odvija se uobičajeno, uz poštovanje zaštitnih mjera (dezinfekcija vozila, maske i rukavice za vozače), ali je od juče privremeno obustavljen sav putnički avio saobraćaj, privremeno se obustavlja i međunarodni putnički željeznički saobraćaj, kao i (autobuski) prevoz putnika u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Nakon što su više dana bili “zaglavljeni” na granici Hrvatske i Slovenije, vozači teretnih vozila, državljani Crne Gore, krenuli su juče kući. Iz Vlade su saopštili da će “pružiti podršku svojim građanima ma gdje se nalazili”.

“Svako ko želi da se iz inostranstva vrati u Crnu Goru, dobrodošao je kući, i Vlada će učiniti sve da mu povratak obezbijedi”, kazao je premijer Duško Marković nakon sastanka sa ministrima vanjskih i unutrašnjih poslova, saobraćaja i pomorstva, i predstavnicima institucija koje će imati konkretna zaduženja po tom pitanju.

Naloženo je i formiranje posebnog operativnog štaba čiji će zadatak biti evidencija crnogorskih građana u inostranstvu i sprovođenje mjera njihovog vraćanja u Crnu Goru. Crna Gora još uvijek nije registrovala niti jedan slučaj koronavirusa

Bonus video: