Vučinićeva bi sa Radonjićem u Agenciju za zaštitu ličnih podataka

Članica Savjeta ASK-a se prijavila na konkurs za direktoricu Agencije za zaštitu ličnih podataka. U Savjetu te Agencije su bivši direktor i član Savjeta ASK-a
6025 pregleda 4 komentar(a)
Čabarkapa (lijevo) i Vučinićeva na jednoj od ranijih sjednica Savjeta ASK-a, Foto: Luka Zeković
Čabarkapa (lijevo) i Vučinićeva na jednoj od ranijih sjednica Savjeta ASK-a, Foto: Luka Zeković

Članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Goranka Vučinić prijavila se na konkurs za direktoricu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

„Moj motiv je bio 30 godina čestitog i profesionalnog rada na odgovornim državnim pozicijama“, kazala je ona za „Vijesti“.

Vučinićeva je članica Savjeta ASK-a a zapošljena je u Skupštini Crne Gore, gdje pokriva mjesto sekretarke Administrativnog odbora.

Prema nezvaničnim informacijama, njen protivkandidat mogao bi biti aktuelni direktor Čedomir Mitrović. Direktora na period od četiri godine imenuje tročlani Savjet AZLP.

Imenovanje direktora mora se izvršiti u roku od tri mjeseca od dana imenovanja Savjeta AZLP.

Novi sastav Savjeta AZLP izabran je krajem decembra, a na njegovom čelu se nalazi doskorašnji direktor ASK-a Sreten Radonjić.

Ukoliko bude izabrana, njih dvoje će zamijeniti uloge koje su imali u ASK-u.

S obzirom na to da je glasala za njegov izbor za direktora ASK-a i bila jedan od njegovih glavnih podržavalaca u Savjetu, može se očekivati da Radonjić podrži njenu kandidaturu.

U tročlanom tijelu je i Bojan Obrenović, koji je bio član Savjeta ASK-a u vrijeme kada je njegova predsjednica bila Vučinić.

Treći član Savjeta AZLP je Muhamed Đokaj.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da za direktora ne može biti imenovano lice koje ne ispunjava uslove da bude član Savjeta AZLP.

To znači da za direktora ne može, između ostalog, biti izabrani poslanik ili odbornik, član Vlade, osoba koju je imenovala ili postavila Vlada ili predstavnik političke partije...

Zakonom je propisano da direktor, između ostalog, organizuje i vodi AZLP, izvršava odluke Savjeta, predlaže Savjetu planove rada, izvještaje o stanju zaštite ličnih podataka, mišljenja o tome da li određeni način obrade ličnih podataka ugrožava prava i slobode lica, predloge i preporuke za unapređenje zaštite ličnih podataka, podnošenje predloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojima se uređuju pitanja obrade ličnih podataka.

Konkurs je rapisan 9. marta a traje 15 radnih dana.

I Čabarkapa bi da ode iz Savjeta ASK-a

Goranka Vučinić nije jedina koja namjerava da napusti Savjet ASK-a.

„Vijesti“ su ranije objavile da je skupštinski Odbor za politički sistem početkom marta utvrdio listu kandidata koji ispunjavaju uslove za članstvo u Sudskom savjetu. Među njima je i Gavrilo Čabarkapa.

Čabarkapa je od jula 2018. godine u Savjetu ASK-a.

U toku je inače izbor za nasljednika direktora ASK-a Sretena Radonjića, nakon što Savjet u prvom krugu nije dao podršku Savu Milašinoviću, koji je trenutno na poziciji v. d. Za direktora, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, potrebno je da glasa četiri od pet članova Savjeta.

Ukoliko u skorašnjem periodu i Vučinič i Čabarkapa odu iz Savjeta, to bi moglo blokirati izbor direktora dok se ne izaberu novi članovi.

Međutim, s obzirom na to da je za Sudski savjet potrebna dvotrećinska u prvom a tropetinska u drugom glasanju u Skupštini Crne Gore, vjerovatno je da će Čabarkapa biti u Savjetu barem dok se ne izabere novi direktor.

Za poziciju direktora, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, prijavilo se više kandidata, među njima i savjetnik direktora policije Jovica Rečević i tužilac Vukas Radonjić.

Bonus video: