Dvije ženske osobe u Crnoj Gori zaražene koronavirusom

Zaražene dvije žene (1948. i 1973. godište). Obje stabilnog zdravstvenog stanja
213156 pregleda 562 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me, Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me, Gov.me
Ažurirano: 17.03.2020. 22:41h

Novi koronavirus registrovan je u Crnoj Gori - zaražene su dvije žene, rođene 1948. i 1973 godine.

Premijer Duško Marković kazao je da su obje u prethodnom periodu boravile u pogođenim područjima, te da su stabilnog zdravstvenog stanja.

Na konferenciji za medije je saopšteno da je jedna pacijentkinja iz Podgorice, a druga iz Ulcinja.

Marković je kazao je da Klinički centar ima adekvatne uslove, opremu i obučeno ljudstvo za njegu pacijenata, uz istovremenu zaštitu drugih i zaposlenih, a da je Institut pored toga već započeo sprovođenje mjera za ograničavanje širenja virusa i identifikaciju svih kontakata koje su oboljele osobe ostvarile tokom perioda zaraznosti...

Rekao je da će svi sumnjivi pacijenti biti izolovani.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zaražene osobe nijesu bile radno angažovane.

Naveo je i da jedna živi sama, a druga u porodici i da treba da se sprovedu određene mjere.

Saopštio je da je jedna od pacijentkinja doputovala nedavno iz Španije i bila je pod nadzorom.

Mugoša je pojasnio da je druga pacijentkinja došla iz SAD prije 12 dana i nije bila pod nadzorom, jer ta zemlja nije bila na spisku onih država iz kojih se putnici stavljaju pod nadzor.

Pojasnio je da je jedna pacijentkinja bila na klinici, a druga bila kući gdje su uzeli uzorak.

On je ponovio da je u poređenju sa regionom urađeno najviše testova, u odnosu na broj stanovnika, pojasnivši da očekuju još 1.000 testova uskoro.

Mugoša je rekao da je tokom dana urađeno desetak testova.

Odgovorio je da je četrdesetak epidemiologa obučeno da istraži kontakte i da će dobiti podatke i preduzeti propisane mjere...

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je pored dva karantina koje je Vlada već odredila u Danilovgradu i Ulcinju, na prijedlog Ministarstva zdravlja odredila još dvije lokacije za karantin a to su Policijska akademija u Danilovgradu i kao i privatni Studentski dom kompanije Kroling koji je potpuno ispražnjen.

Marković je ocijenio da su radili odgovorno, odmjereno i u interesu zdravlja, i da nisu željeli da uvode vanredne mjere koje bi značile manifestaciju sile na ulicama, Vojske i policije, te da misli da je društvo pokazalo visok stepen odgovornosti i solidarnosti...

On je rekao i da rade bilateralno kako da dođu do zaštitne opreme za zdravstveni kadar, te da su već u odmakloj fazi na nekoliko destinacija za određene količine.

Najavio je da će analizirati situaciju i mogućnost da se još nešto uradi u cilju suzbijanja širenja virusa.

"Vidjećemo da li ćemo zabraniti od večeras ili ujutru taksi prevoz, želim da pozovem građane da razumiju opasnost za nas, porodice, djecu.."

Marković je poručio i da su barska i beranska bolnica apsolutno spremne za prijem pacijenata.

Zdravstveni radnici Kliničkog centra (KC), koji bi radili sa pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, biće smješteni u hotelu “Premijer” u Podgorici.

Bonus video: