Inicijativa Opštine Herceg Novi: Obnoviti fond sadnica mimoze

Svi zasadi će ući u katastar zelenila (katastar mimoze)
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2018. 14:31h

Opština Herceg Novi će u toku narednog mjeseca objaviti javni poziv za sve zainteresovane koji imaju objekte uz Jadransku magistralu, Šetalište Pet Danica, ili uz Njegoševu ulicu, a žele da u svojim dvorištima zasade mimozu, saopšteno je iz lokalne uprave.

Svi zasadi će ući u katastar zelenila (katastar mimoze), a ideja je da Opština Herceg Novi bude donator, uz obavezu vlasnika zemljišta da se brine o sadnicama.

Radna grupa u kojoj su predstavnici struke, nadležnih opštinskih sekretarijata, preduzeća i nevladinih organizacija, a koordinatorka Tamara Vujović namjerava da u saradnji sa civilnim sektorom i građanima, zasadi što više sadnica mimoze.

Žutom cvijetu u čast već skoro pola vijeka na hercegnovskoj rivijeri se organizuje turističko propagandna manifestacija Praznik mimoze. Zato je i uzgajanje mimoze bilo profitabilno šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je ona masovnije sađena i uzgajana u Boki Kotorskoj, naročito na hercegnovskoj rivijeri. Prema procjenama stručnjaka, u ovom dijelu Boke bilo je oko pet hiljada stabala, sa kojih se godišnje moglo ubrati oko 30 vagona cvijeta mimoze. Danas se samo nekoliko uzgajivača bavi sadnjom i prodajom mimoze, sto može biti solidna dodatna zarada.

Galerija

Bonus video: