Hitan apel nadležnima da zaštite romsku populacije od koronavirusa u Crnoj Gori

Oni su dodali da brojna istraživanja pokazuju da Romi žive kraće od drugog stanovništva, te često i oboljevaju od raznih bolesti koje su posljedice teškog života u datim uslovima
6109 pregleda 1 komentar(a)
Detalj romskog nasljelja Rakonje u Bijelom Polju, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj romskog nasljelja Rakonje u Bijelom Polju, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Grupa nevladinih organizacija (NVO), aktivista za ljudska prava i prava romske populacije, istaknutih građana/ki, poziva Vladu Crne Gore, nadležna ministarstva, Crveni krst Crne Gore i međunarodnu zajednicu u Crnoj Gori da hitno reaguje u preduzimanju konkretnih mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom – COVID19, saopšteno je iz NVO Mladi Romi - Herceg Novi.

"Crna Gora od juče broji dva registrovana slučaja. Svjesni novonastale situacije i toga da svi strahuju od zaraze novog koronavirusa, ali i svjesni da su romska naselja i veliki broj romskih porodica koji žive u njima u mnogo većem riziku od ostalih, imajući u vidu činjenicu da u mnogim naseljima je teško održavati higijenu u takvim (ne)uslovima. Romska naselja su ne tako rijetko manje uslovna za život, pa su šanse za širenje virusa mnogo veće", navodi se u saopštenju NVO Mladi Romi - Herceg Novi.

Oni su dodali da brojna istraživanja pokazuju da Romi žive kraće od drugog stanovništva, te često i oboljevaju od raznih bolesti koje su posljedice teškog života u datim uslovima.

"NVO Mladi Romi, kao krovna organizacija koja se bavi pitanjem zaštite prava romske populacije u Crnoj Gori, došla je do informacija da mnogi Romi i Egipćani u našem društvu strahuju od nestašice hrane zbog nedovoljno materijalnih sredstava da kupuju zalihe. Sa druge strane, mjere zaštite su povećane", kazali su iz ove nevladine organizacije.

Oni su kazali da Romi iz kuće izlaze samo kada moraju, a da im nedostaju dezinfekciona sredstva. Ipak, to nije jedini problem.

"Sredstva informisanja su im veoma ograničena, pa se mnogi od njih susrijeću sa ogromnim brojem dezinformacija i lažnih vijesti", istakli su iz ove nevladine organizacije.

U skladu sa domaćim i inostranim zakonodavstvom oni su uputili zahtjev Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti,

"Imajući u vidu cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi romska populacija u Crnoj Gori i njhov nezavidan položaj, a shodno Ustavu Crne Gore, Zakonu o zabrani diskriminacije, Zakonu o manjinskim pravima i slobodama, Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Strategiji za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020, Univerzalnoj deklaracji o ljudskih pravima, Konvenciji o pravima djeteta, Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropskoj socijalna povelji Savjeta Evrope, Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, kao i Deklaraciji partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma/kinja u sklopu procesa proširenja Evropske unije (Poznanska deklaracija) zahtijevamo od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, a u skladu sa privremenim mjerama zaštite građana od COVID19 koje je donijela Vlada Crne Gore, da obezbijedi :

• besplatna voda za sva romska naselja u Crnoj Gori;

• da se računi za utrošenu električnu energiju umanje za 50%;

• da obezbijede minimum 2000 higijenskih paketa;

• da obezbijede minimum 2000 paketa osnovnih namirnica;

• da se oslobode plaćanja pretplate na internet koje im je osnovno sredstvo komunikacije;

• da se oslobode naknade za korišćenje socijalnih stanova, po Ugovoru o zakupu", saopštili su iz NVO Mladi Romi.

Oni su formirali operativno tijelo sastavljeno od 20 predstavnika romske zajednice u svim crnogorskim opštinama o kojima živi romska zajednica, nastaviće u narednom periodu da radi na identifikaciji tačnog broja ugroženih naselja i porodica.

"Takođe, ovaj tim će raditi i na ublažavanju posljedica od novonastale situacije s obzirom na to da značajan broj lica nije u mogućnosti da ostvaruje prihode od svog redovnog bavljenja poslom. Ovo tijelo će nastaviti i da radi u pronalažeju alternativnih načina kako bi se obezbijedila ekonomska stabilnost određenog dijela zajednice shodno novonastaloj situaciji u zemlji", saopštili su iz NVP Mladi Romi.

Oni će, kako tvrde, pokrenuti i online kampanju RESPECT koja će imati za cilj da se, u skladu sa privremenim mjerama zaštite građana od COVID19 koje je donijela Vlada Crne Gore, romska zajednica na što efikasniji način informiše i zaštiti od infekcije koronavirusom.

Ključne poruke kampanje su: solidarnost, sinergija, pružanje podrške, efikasnost, edukacija, kolektivno djelovanje, tolerancija.

NVO Mladi Romi će, kako su kazali, uputiti detaljnije obrazloženje svim nadležnim institucijama kako bi ih upoznali sa samim zahtjevima.

Pozvali su i druge organizacije koje imaju i rade sa romskom zajednicom u Crnoj Gori da se pridruže našim zajedničim naporima.

Sledeće organizacija i aktivisti/kinje su potpisali apel: NVO Mladi Romi, dr Nedžmija Beriša, NVO Centar za romske inicijative - Nikšić, Njemačka organizacija Help, NVO Akcija za ljudska prava, NVO Centar za unapređenje i podršku romskoj zajednici - Berane, Pedagoški centar Crne Gore, NVO Romski pokret - Bijelo Polje, NVO Reakcija - Budva, NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO),. NVO Defendologija - Nikšić, Baškim Ramoci - upravnik zgrade stanova u naselju Konik, NVO Juventas, NVO Klub Kulture - Bijelo Polje, NVO Udruženje Egipćana - Tivat, NVO Centar za ženska prava, NVO Romano drom - Ulcinj, NVO Centar za afirmaciju romske populacije - Nikšić, NVO Romi sa sjevera - Bijelo Polje, Vasfija Tuša - aktivistkinja iz Bara, Vilson Nerda - aktivista iz Bara, Mustafa Sadrijaj - predstavnik romske zajednice u Kotoru i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Bonus video: