Bošković: VCG spremna da pomogne građanima u borbi sa koronavirusom

On je istakao da je VCG spremna da na svaki zahtjev Vlade i svih resora doprinese ublažavanju posljedica u vanrednoj situaciji
3897 pregleda 6 komentar(a)
Dakić, Hrapović i Bošković u posjeti danilovgradskoj kasarni, Foto: Gov.me
Dakić, Hrapović i Bošković u posjeti danilovgradskoj kasarni, Foto: Gov.me

Vojska Crne Gore (VCG) spremna je da u punom kapacitetu pomogne građanima u borbi sa koronavirusom, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je sa načelnikom Generalštaba VCG Dragutinom Dakićem i ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, obišao kasarnu Milovan Šaranović u Danilovgradu, gdje je formirana mini bolnica i karantin.

„Građani mogu da se oslone na svoju vojsku, koja je na raspolaganju u punom kapacitetu za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore“, kazao je Bošković.

On je istakao da je VCG spremna da na svaki zahtjev Vlade i svih resora doprinese ublažavanju posljedica u vanrednoj situaciji.

„Danas smo prvi put mogli da vidimo mogućnosti helikopterske jedinice VCG koja je u punom kapacitetu da može da vrši medicinsku evakuaciju, uz poštovanje svih procedura za održavanje pacijenata u životu i potpune zaštite medicinskog osoblja, koje bi pratilo jednog takvog pacijenta“ kazao je Bošković.

Hrapović je ocijenio da su svi kapaciteti VCG izuzetno značajni za cjelokupno društvo.

„Moram da istaknem posvećenost i angažovanost pripadnika VCG, kako medicinskog i stručnog kadra, tako i svih ostalih, da u svakom momentu mogu da odgovore zadatku“, istakao je Hrapović.

On je rekao da su sve demonstrirane procedure prošli pripadnici VCG, njih šestoro, koji su stigli iz Slovenije.

„Oni su svi tretirani u skladu sa standardima i procedurama koje je propisao Institut za javno zdravlje i nalaze se u karantinu. Njihovo opšte zdravstveno stanje je dobro“, zaključio je Hrapović.

Kako se navodi, vod za hemijsko – biološko - radiološko nuklearnu odbranu Pješadijskog bataljona demonstrirao je postupak dekontaminacije/dezinfekcije vozila i vozača kojima su iz inostranstva došli pripadnici Ministarstva odbrane i VCG-a.

„Demonstrirana je i procedura dekontaminacije prostorija i puteva, a prikazani su i kapaciteti poljske bolnice, gdje se primaju i obrađuju pacijenti za koje se sumnja da su nosioci koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

U okviru kasarne spremna su i dva karantina, za 59 i 26 osoba, gdje su i prostorije za medicinsko osoblje, ambulanta, kao i soba za izolaciju.

Kako se navodi, na raspolaganju, ne samo pripadnicima VCG, već i građanima, je višenamjenski helikopter Bell 412 EPI.

Bonus video: