Radonjić opet na čelu Agencije za sprečavanje korupcije?

Direktora Agencije bira petočlani Savjet na period od pet godina i može biti biran najviše dva puta
8660 pregleda 1 komentar(a)
Vukas Radonjić, Foto: PR Centar
Vukas Radonjić, Foto: PR Centar

Na ponovljeni konkurs za direktora Agencije za sprečavanje korupcije prijavilo se troje kandidata - mada prošlog puta nije dobio potrebnu podršku, vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović opet se kandidovao za tu poziciju, a njegovi protivkandidati biće tužilac Vukas Radonjić i zaposlena u Opštini Budva Elvira Pupović.

Radonjiću je sredinom januara istekao mandat tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. “Vijesti” su međutim prošle sedmice objavile da se očekuje da on dobije podršku da sa još troje kolega dobije stalne tužilačke funkcije.

Pupović je 2015. godine konkurisala za mjesto direktora Agencije, ali je tada njena prijava odbačena jer nije ispunjavala uslove s obziom na to da nije imala petogodišnje iskustvo u borbi protiv korupcije.

Prema prošlogodišnjem spisku zaposlenih u Opštini Budva, ona se vodi kao samostalna savjetnica u Upravi lokalnih javnih prihoda.

Njeno ime se, takođe, pominje na listi članova Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Budvi koji je izabran krajem decembra 2017. godine.

Direktora Agencije bira petočlani Savjet na period od pet godina i može biti biran najviše dva puta.

Za direktora, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih pet godina imenovala ili postavila Vlada ili Skupština kao javnog funkcionera, ali ni odbornik ili poslanik, član Vlade kao ni osoba koja ima funkciju u političkoj partiji (predsjednik partije, član predsjedništva, njihovi zamjenici, član izvršnog i glavnog odbora i drugi funkcioner u partiji).

Nakon isteka propisanog roka za prijavu kandidata, Savjet vrši provjeru ispunjenosti uslova i sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju uslove.

Kandidat za direktora Agencije dužan je da pripremi i predstavi pisani i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije.

Razgovor sa kandidatima obavlja Savjet u prisustvu svih članova, a da bi neko bio izabran za direktora potrebna mu je podrška četiri od pet članova.

Mjesto direktora ostalo je upražnjeno krajem decembra, nakon što je Sreten Radonjić podnio ostavku nakon što je dobio podršku poslanika za mjesto predsjednika savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Na prvom konkursu prijavila su se trojica kandidata - v.d. Milašinović, savjetnik direktora Uprave policije Jovica Rečević i bivši član Savjeta AZLP Aleksa Ivanović.

Međutim, ustanovljeno je da prijave Rečevića i Ivanovića nisu ispunile formalne uslove, pa je razgovor održan samo sa Milašinovićem.

Međutim, on je imao podršku tri od pet članova Savjeta i zbog toga je odlučeno da se raspiše novi konkurs.

“Vijesti” su juče objavile da dvoje članova, Goranka Vučinić i Gavrilo Čabarkapa, namjeravaju da napuste Savjet.

Vučinićeva se prijavila za direktoricu AZLP-a, a Čabarkapa je na listi kandidata za Sudski savjet.

Bonus video: