Zaštita, ali i modni detalj sa potpisom Marine Banović Džuver

Crnogorska kreatorka uključila se u borbu protiv COVID-19 virusa i u svom ateljeu proizvodi maske
4617 pregleda 1 komentar(a)
Marina Banović Džuver, Foto: Filip Roganović
Marina Banović Džuver, Foto: Filip Roganović

Crnogorska kreatorka Marina Banović Džuver dala je svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa tako što je za nekoliko odjeljenja KC-a naravila maske.

„Posljednji radni dan prošle sedmice, sa svojim učenicima, umjesto da radimo po nastavnom planu kako se izrađuju suknje i sakoi, malo smo odlutali od te teme i riješili da čas posvetimo aktuelnoj temi - koronavirusu. To me je podstaklo da im pokažem kakva je konstrukcija maski i kako se one rade. Kako je Ministarstvo prosvjete donijelo odluku da škole od 16. marta ne rade, učenici su svoje radove ponijeli kući, tako da nijesmo dalje zajedno nastavili da se bavimo ovom temom, već sam ja odlučila da u svom ateljeu, sa svojim zaposlenima, napravim maske koje mogu da posluže u borbi protiv koronavirusa. Posebno me je podstakla i činjenica kada je brat došao da kaže kako se sve teže po apotekama nalaze maske, da i sama uradim istih što više, pa smo privatnim kontaktima uspjeli da opremimo tri odjeljenja KC-a sa našim maskama koje smo napravili u subotu“, priča u razgovoru za Vijesti crnogorska kreatorka.

Sestre iz Kliničkog sa maskama Marine Banović Džuver
Sestre iz Kliničkog sa maskama Marine Banović Džuver(Foto: Privatna arhiva)

Marina je inače poznata kao neko ko se uvijek rado odaziva kada su humanitarne akcije u pitanju, a često ih i sama osmišljava. Samo prvog dana u svom ateljeu uz pomoć radnika napravila je 200 maski, a kako kaže, nakon što se pročulo, dobija pozive da njene kreacije nose i u ostalim gradovima Crne Gore.

"Javili su se iz Pljevalja, Bara i još nekih gradova, ali je nemoguće, nažalost izaći u susret svima. To fizički, bez obzira na dobru volju koju imamo da pomognemo svima, ne možemo da postignemo“, objašnjava Banović Džuver.

Maske koje se kupuju u apotekama izrađene su od posebnog papira, i kao zaštita mogu poslužiti svega dva sata. Iz Marinine radionice maske se mogu više puta upotrebljavati.

"Pravili smo ih na starinski način, od materijala su koji može da se otkuvava, pere, pegla, a sa strane sam napravila i džep za filtere“, objašnjava kreatorka.

Kako kaže, nada se da situacija kakva je trenutno u Crnoj Gori neće predugo potrajati i da ćemo ostati jedina zemlja u Evropi bez ijednog zaraženog od koronavirusa.

"Nastaviću da šijem maske dok traje period zaštite od ovog virusa, iako bih mnogo više voljela da vrijeme koristim za izradu maturskih i polumaturskih haljina. Ono što me posebno raduje je to što kod nas nema zaraženih i što smo se pokazali kao veoma odgovorni i poštujemo propise, radimo od kuće, ne trčimo u prodavnice da pravimo zalihe. Moramo svi biti maksimalno svjesni situacije i odgovorni i prema sebi, ali i prema drugima“, poručuje Banović Džuver dodajući da će i nakon što prođe epidemija koronavirusa nastaviti da šije maske.

"To će biti drugačije maske - za spavanje, za karnevale, a nadam se da ove za pandemije više neće biti potrebe da šijem", zaključuje ona.

Bonus video: