Tihi heroji: Nikšićke krojačice besplatno šiju maske

Pošto u apotekama građani ne mogu naći zaštitne maske, njih tri, vlasnice krojačkog salona „Sara“, odlučile su da u periodu dok se svijet suočava sa koronavirusom, šiju besplatne maske i to će raditi, kako su kazale, sve dok budu imale materijala i dok ljudima budu trebale
22694 pregleda 19 komentar(a)
Zorić i Karadžić rade na izradi maski, Foto: Svetlana Mandić
Zorić i Karadžić rade na izradi maski, Foto: Svetlana Mandić

Da teška vremena stvaraju i istinske heroje primjer su tri krojačice iz Nikšića - Milodarka Zorić, Milijana Karadžić i Razija Rojević.

Pošto u apotekama građani ne mogu naći zaštitne maske, njih tri, vlasnice krojačkog salona „Sara“, odlučile su da u periodu dok se svijet suočava sa koronavirusom, šiju besplatne maske i to će raditi, kako su kazale, sve dok budu imale materijala i dok ljudima budu trebale.

„Podstaklo nas je to što zaštitnih maski nema, a građanima su potrebne... Mi smo odlučili da naš doprinos prevazilaženju ove situacije budu ove maske, tako da evo dva dana šijemo samo njih i do sada smo ih sašili preko 200 komada“, kazala je Karadžić za “Vijesti”.

Maske šiju od pamučnog materijala i nakon što su utrošile svoj materijal, sugrađanke koje na „Balkanskoj carici“ drže metražu, a čule su za njihov gest, odlučile su da im doniraju određenu količinu tekstila.

„Riječ je o materijalu koji se koristi za posteljinu. Ako su nam iz jedne apoteke za njihove radnike naručili 50 komada, ako su uzele sanitarne inspektorke koje idu na granicu, mislimo da ove maske ipak mogu koliko - toliko pomoći“, kazala je Karadžić. Krojačice iz Nikšića ne žele novac i pozivaju i ostale krojačke salone da slijede njihov primjer.

„Dok se nijesu počele proizvoditi medicinske maske, upravo ovakve su se koristile. Ono što je dobro to je da sprečavaju unos kapljica, a građani samo treba da ih redovno peru i peglaju...“, kazali su „Vijestima“ ljekari.

Bonus video: