Crnogorski vojnici u međunarodnim misijama dobro, nisu zaraženi koronavirusom

“Zahvaljujući disciplinovanim sprovođenjem mjera za sprečavanje širenja virusa korona koje propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, pratećim naređenjima Generalštaba VCG, kao i mjerama koje su propisale komande misija, svi pripadnici VCG koji se nalaze u međunarodnim misijama i operacijama dobrog su zdravstvenog stanja i nema zaraženih ovim virusom”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane
2686 pregleda 8 komentar(a)
Najveći broj pripadnika VCG učestvuje u mirovnoj misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Najveći broj pripadnika VCG učestvuje u mirovnoj misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 19.03.2020. 13:26h

Svih 67 pripadnika i pripadnica Vojske Crne Gore (VCG) koji učestvuju u međunarodnim misijama i operacijama širom svijeta su dobrog zdravstvenog stanja i nisu zraženi koronavirusom.

“Zahvaljujući disciplinovanim sprovođenjem mjera za sprečavanje širenja virusa korona koje propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, pratećim naređenjima Generalštaba VCG, kao i mjerama koje su propisale komande misija, svi pripadnici VCG koji se nalaze u međunarodnim misijama i operacijama dobrog su zdravstvenog stanja i nema zaraženih ovim virusom”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Crna Gora učestvuje u misijama i operacijama vođenim od strane NATO, Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN).

Pripadnici VCG su u ovom trenutku angažovani u šest misija i operacija, od kojih u četiri države imaju potvrđeni slučajevi koronavirusa.

Na pitanje “Vijesti” da li će na slanje sljedećih tura uticati činjenica da ima slučajeva korone u nekim zemaljama u kojima su stacionirani pripadnici VCG, iz Ministarstva su kazali da “trenutna situacija ne utiče negativno na upućivanje narednih kontingenata VCG”.

“Ali se razvoj situacije u regionu i svijetu po ovom pitanju pomno prati pa će se u skladu sa tim procijeniti i donijeti najbolja odluka u interesu Vojske i države Crne Gore”, kazali su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Najveći broj učestvuje u mirovnoj misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, od kojih je najveći broj stacioniran u vojnoj bazi „Marmal” u mjestu Mazari Šarif.

Pripadnici VCG u misijama u Avganistanu učestvuju već 10 godina.

U toj zemlji, prema jučerašnjim zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), potvrđen je 21 slučaj koronavirusa.

Pripadnici VCG su angažovani i u regionu, gdje učestvuju u operaciji „KFOR”.

Smjena oficira Vojske na ovoj dužnosti je izvršena u oktobru a jedna rotacija traje 12 mjeseci, stoji u izvještaju o radu Ministarstva odbrane.

Na Kosovu ima 13 slučajeva virusa, podaci su SZO.

Oni su angažovani u NATO aktivnosti „Ojačano prisustvo na Istoku“ (eFP) u Letoniji.

Temelj “eFP” čine četiri rotacione borbene grupe, jačine bataljona, koje djeluju u saradnji i koordinaciji sa nacionalnim odbrambenim snagama zemalja na čijoj se teritoriji angažuju.

Borbene grupe su stalno stacionirane na teritoriji zemlje domaćina.

SZO je saopštio da je u Letoniji juče bilo 36 potvrđenih slučajeva.

Pripadnici VCG učestvuju u operaciji “EU NAVFOR ATALANTA”, gdje imaju zadatak da štite trgovačke brodove koji dopremaju hranu Somaliji i preventivno djeluju na piratske aktivnosti u njenim teritorijalnim vodama.

U Somaliji se pojavio prvi slučaj COVID-19.

Pripadnici Vojske učestvuju u misiji EU za obuku oružanih snaga Republike Mali u Africi (EUTM) od maja 2014. godine, sa po jednim oficirom.

Oficir se angažuje na dužnost vođe instruktorskog logističkog tima, koji vrši obuku pripadnika Oružanih snaga Republike Mali u trajanju od šest mjeseci.

Smjene pripadnika Vojske na dužnosti u misiji vrše se obično u februaru i avgustu.

U misiji “UN MINURSO” u Zapadnoj Sahari naši pripadnici su angažovani u sastavu timova vojnih posmatrača UN, koji realizuju patrole radi sagledavanja situacije, kontrole poštovanja mirovnog sporazuma i izvještavanja nadležnih tijela.

Njihove rotacije obično traju 12 mjeseci.

Bonus video: