Medicinski alkohol se sada može uvoziti bez akciza

Državne dažbine sada čine dvije trećine maloprodajne cijene ovog dezinfekcionog sredstva
4690 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su uvoznici medicinskog alkohola od sada oslobođeni plaćanja akciza za taj proizvod.

Vlada je takvu odluku doniejla 13. marta kako bi cijena ovog sredstvo za dezinfekciju na tržištu bila niža.

Cijena litra medicinskog alkohola, zavisno od procenta, iznosila je i do 26 eura u apotekama. Akciza na litar 100 alkohola od Nove godine povećana je sa 12,5 na 15 eura.

Kako se u osnovicu za obračun PDV-a računa i akciza, državne dažbine činile su i dvije trećine maloprodajne cijene.

"Obavještavamo uvoznike medicinskog alkohola, da je dana 18.03.2020.godine, uspostavljena privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodni promet. Uvoz medicinskog alkohola, iz tarifne oznake 2207 10 00, na carinsko područje Crne Gore, sprovodi se u redovnom carinskom postupku na način da se pored JCI i ostale propisane dokumentacije prilaže i izjava uvoznika da je alkohol koji se uvozi medicinski alkohol i da je namijenjen za prodaju u apotekama i/ili javnim zdravstvenim ustanovama. Uvoznici su dužni voditi evidenciju o kupcima medicinskog alkohola, po količini i vrijednosti robe. Ova mjera je privremenog karaktera, stupa na snagu od 18.03.2020.godine i ostaje na snazi do opoziva", navedeno je u današnjem obavještenju Ministarstva finansija.

Bonus video: