NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO ZA ZARAZNE BOLESTI

Nove mjere: Zabranjen prevoz više od dvije odrasle osobe u istom vozilu, ugostitelji da uklone baštenski mobilijar

Zdravstveno-sanitarna inspekcija i Uprava policije zadužene su da u maksimalno mogućoj mjeri pojačaju aktivnosti nadzora svih lica kojima je izrečena mjera samoizolacije, njihovih članova domaćinstva, kao i osoba koje su ih dovezle od graničnog prelaza do mjesta stanovanja
90680 pregleda 34 komentar(a)
Vožnja, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Vožnja, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2020. 21:54h

Zabrana prevoza više od dvije odrasle osobe u istom vozilu, nova je mjera Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja naredilo je danas sprovođenje još dvije privremene mjere radi zaštite stanovništva od daljeg širenja koronavirusa.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija i Uprava policije zadužene su da u maksimalno mogućoj mjeri pojačaju aktivnosti nadzora svih lica kojima je izrečena mjera samoizolacije, njihovih članova domaćinstva, kao i osoba koje su ih dovezle od graničnog prelaza do mjesta stanovanja.

"Ako utvrde da ova lica ne postupaju po izrečenoj mjeri, zdravstveno sanitarna inspekcija i Uprava policije odmah će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu zbog izvršenja krivičnog djela, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za koje je propisana kazna zatvora do jedne godine" saopšteno je iz Vlade. 

Takođe naređuje se vlasnicima i zakupcima restorana, kafana i kafića da baštenski mobilijar učine nedostupnim za korišćenje.

"Donijeta je Naredba o izmjeni i dopunijučerašnje Nared betako što su od primjene naredbe izuzete i prodavnice koje prodaju "opremu za bebe, štampu, poljoprivredne mašine i opremu i pogrebnu opremu".