Bez javnih česmi u Nikšiću nema priče o higijeni

Nijedna česma na Trgu u Nikšiću, kao i na Šetalištu Vita Nikolića ne radi, za šta, kako tvrde građani, nema izgovora, posebno u vrijeme borbe protiv koronavirusa
3623 pregleda 2 komentar(a)
Perović pored česme na Trgu, Foto: Svetlana Mandić
Perović pored česme na Trgu, Foto: Svetlana Mandić

Od četiri česme koje se nalaze na nikšićkom gradskom Trgu, kao i one u parku i duž Šetališta Vito Nikolić ne radi nijedna, a građani koji izađu da prošetaju ili obave neophodan posao se bune što i u doba borbe protiv koronavirusa Opština ne može da održi kakvu-takvu javnu higijenu.

Iako iz Instituta za javno zdravlje, kao i iz Ministarstva zdravlja, poručuju građanima da “ostanu doma“ i tako zaštite i sebe i druge, evidentno je da u Nikšiću ima još uvijek onih koji, kako su kazali “Vijestima“, izađu “malo na vazduh“. Ima ih i duž Šetališta Vito Nikolić ispod Trebjese.

“Ovo je najbolji pokazatelj kako jedna infrastruktura ne treba da funkcioniše. I bez ovog koronavirusa potrebno je da grad obezbjeđuje građanima osnove za javnu higijenu, a to su svakako javne česme. Bez javnih česmi ne možemo pričati o javnoj higijeni“, kategoričan je direktor Ekološkog pokreta “Ozon“ Aleksandar Perović.

Ako su, prema njegovim riječima, zimi zatvarali vodu da usljed hladnoće ne bi došlo do pucanja cijevi, ove zime za tim nije bilo potrebe.

“Ova zima je bila izuzetno topla, tako da je zaustavljanje funkcionisanja česmi zbog prevencije da ne dođe do pucanja cijevi ili kvara je obesmišljeno. Česme su mogle i morale i zimus da rade, da građani operu ruke, popiju vode, tako da ne postoji nijedan razlog zbog čega česme danas ne funkcionišu“, kazao je Perović.

On je naveo da je gradski Trg prepoznat upravo po javnim česmama, pa je njihovim nefunkcionisanjem, smatra on, obesmišljen.

“Nadamo se da će lokalna uprava shvatiti da ovo ne može ovako da funkcioniše i da će česme što prije učiniti dostupnim građanima. Ukoliko one ne funkcionišu mi ne možemo pričati o mjerama javne higijene“, kazao je on.

Perović je predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću i glavnom menadžeru Živku Kecojeviću uputio mejl u kome ih je obavijestio da te javne česme ne funkcionišu i pozvao ih da zbog omogućavanja javne higijene, a u skladu sa njihovim nadležnostima, utiču da se stave u funkciju i da tokom trajanja kriznog perioda pored njih bude i tečni sapun, ili neko drugo higijensko sredstvo.

Perović je izrazio nadu da će lokalna uprava “prepoznati opravdanost predloga i postupiti odgovorno“.

Da li će se to zaista i dogoditi “Vijesti“ nijesu uspjele da saznaju, pošto iz Opštine niko nije odgovorio na poslata pitanja, kao ni na SMS poruku.

Milojević: Gajičina česma često na meti vandala

Na Šetalištu, nedaleko od Dvorca kralja Nikole, nalazi se spomen česma koju je prije više od 15 godina FK Partizan podigao u čast Borislava Đurovića Gajice, njihovog nekadašnjeg lijevog beka, koji je preminuo 2003. u 51. godini. Česma je često na meti vandala, tako da više ne radi nego što radi.

Gajičina česma
Gajičina česma(Foto: Svetlana Mandić)

“Gajičina česma je često na meti vandala. Sad su slomili ovu kuglu i našli smo je pored puta. Stavili smo je pored u nadi da će neko zalijepiti. Skinuli su i dvije česme. Znali smo da prošetamo i da tu ostavimo flaše kad se vratimo da se osvježimo. Sad to ne radimo jer nema vode“, kazao je Marko Milojević, kome je šetnja Šetalištem Vita Nikolića svakodnevna maršruta.

Kako je kazao, mora se malo prošetati na vazduh, a Trebjesa je najbolje mjesto za šetnju.

“Svakodnevno prolazim ovu maršrutu. Bez obzira na preporuke ima ovdje ljudi koji prošetaju, rekreativaca, kao i djece. Valjalo bi da ove česme rade da možemo oprati ruke, popiti vode. I bez koronavirusa ova voda nam je valjala“, kazao je Milojević.

Bonus video: