KOR: Umjesto povlašćenim proizvođačima, novac dajmo za borbu protiv virusa

Iz KOR-a predlažu da se povlašćenim proizvođačima električne energije do kraja 2020. godine obustave sve isplate za održive izvore energije, kako za OIE 1 koji se investitorima dotira iz budžeta tako i za OIE 2 koji se naplaćuje preko računa za električnu energiju, kao i da se sredstva preusmjere na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
4366 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Koalicija za održivi razvoj predložila je predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, da obustavi isplate povlašćenim proizvođačima i preusmjeri ih na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

To su, između ostalog, napisali u otvorenom pismu Markoviću.

"Koalicija za održivi razvoj cijeni napore Vlade i Nacionalnog koorinacionog tijela u borbi protiv korona virusa. U trenutku kada svi moramo misliti jedni na druge, i truditi se da sačuvamo i zdravlje i državu od onoga što ovaj izazov nosi, a podstaknuti porukom premijera Duška Markovića - da sve kompanije usmjere dio akumuliranog profita za saniranje posljedica krize koju ćemo pretrpjeti, KOR, kao što smo to i do sada činili kroz brojne akcije zaštite crnogorske prirode i borbe za održivi razvoj, i sada želi da pomogne Crnoj Gori i njenim građanima pa shodno tome predlažemo:

- Da se povlašćenim proizvođačima električne energije do kraja 2020. godine obustave sve isplate za održive izvore energije, kako za OIE 1 koji se investitorima dotira iz budžeta tako i za OIE 2 koji se naplaćuje preko računa za električnu energiju, i da se sredstva preusmjere na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", napisali su iz KOR-a.

Oni objašnjavaju da je povlašćenim proizvođačima, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 12,02 miliona eura.

"A kako je za očekivati da ta cifra ove godine bude veća, smatramo da bi sredstva u visini od najmanje milion eura mjesečno, značajno doprinijela borbi protiv efekata korona virusa. Smatramo i da je fer da teret podjednako nose svi, kako građani koji su zbog ove pošasti ostali bez posla ili bez zarada, privrednici koji su ostali bez prometa pa tako i povlašćeni proizvođači električne energije koji su zarobili i ubili naše rijeke zbog finansijske dobiti", piše u pismu KOR-a Markoviću.

"Ovo teško vrijeme zahtijeva ozbiljne i odgovorne mjere pa se nadamo da ćete naš predlog usvojiti i povlašćene proizvođače izjednačiti sa svim građanima Crne Gore. Ovo je prvi od velikog broja predloga koje će KOR u narednom periodu predložiti. Trenutak je da svi shvatimo da samo zajedničkim djelovanjem i davanjem najboljeg od sebe možemo spasiti Crnu Goru. Mi imamo ideje i želju, a vjerujemo i da će to biti od koristi onima koji u ovom teškom trenutku moraju da brinu o svima nama", zaključuje se u njihovom pismu.

Bonus video: