ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE

Petričević, Jovićević i Vujović: I u novinarstvu sačuvati druge od sebe

"Zbog svega navedenog ombudsmani Dana, Vijesti i Monitora zajedno sa Medijskim savjetom za samoregulaciju apeluju na sve novinare/ke i medije da u ovim teškim i složenim vremenima poštuju najviše profesionalne i etičke standarde i da u svom pisanju čuvaju druge od sebe kako bi zaista odgovorili svim izazovima koje ovo vrijeme nameće"
1651 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ombudmanka Vijesti i Monitora, Paula Petričević, ombudsman Dana, Ilija Jovićević i Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kazali su da dani iza nas i dani pred nama predstavljaju izazov sa kojim se Crna Gora gotovo da i nije sretala u svojoj istoriji.

"Vodile su se različite bitke, ali ovakvog protivnika još nijesmo imali. Crna Gora se suočava sa pandemijom novog korona virusa, koji predstavlja veliko iskušenje za cijelo naše društvo, a posebno za medije koji imaju značajnu ulogu u ovom zaista posebnom trenutku. U vremenu u kome je teško ostati smiren i pribran u uslovima ograničenog kretanja i mogućnosti, djelimične ili potpune samoizolacije, tačna i blagovremena informacija je od suštinske važnosti za organizovani odgovor društva na ovaj izazov i sprečavanje ne samo širenja zaraze, već i panike i nereda koji je mogu pratiti. Mediji stoga imaju ključnu ulogu u osiguravanju istinitog, brzog i odgovornog izvještavanja o pandemiji koja je preko noći korjenito izmijenila živote miliona širom svijeta", navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Dodajuu da, imajući u vidu da profesionalno i etičko izvještavanje nikada nije bilo od veće važnosti nego danas, podsjećaju zaposlene u medijima na neophodnost poštovanja načela Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG) i značaj profesionalnog izvještavanja o novom koronavirusu i pandemiji koju je uzrokovao.

"Posebno ističemo važnost poštovanja načela 1. i 7. KNCG, odnosno onih njihovih smjernica koje se odnose na obavezu tačnog, cjelovitog i izbalansiranog izvještavanja i zabranu senzacionalizma. Od izuzetne je važnosti i korištenje dovoljnog broja izvora da bi se provjerila tačnost objavljenih informacija. Posebno je značajno poštovati privatnost osoba o čijem se zdravstvenom stanju izvještava i neobjavljivanje njihovih ličnih podataka (imena i prezimena, te ostalih identifikujućih podataka), osim u slučaju kada oboljela osoba to traži ili ih sama objavi. Javni interes nikada nije bio važniji, pa broj lajkova, posjeta ili pregleda tekstova danas ne smije biti kriterijum za objavljivanje tekstova. Zbog svega navedenog ombudsmani Dana, Vijesti i Monitora zajedno sa Medijskim savjetom za samoregulaciju apeluju na sve novinare/ke i medije da u ovim teškim i složenim vremenima poštuju najviše profesionalne i etičke standarde i da u svom pisanju čuvaju druge od sebe kako bi zaista odgovorili svim izazovima koje ovo vrijeme nameće", zaključeno je u zajedničkom saopštenju.