ZAKON PROPISUJE OŠTRE MJERE

Kazna i do 12 godina zatvora zbog nepoštovanja naredbe o samoizolaciji

“Apelujemo na sve kojima je izdato rješenje o samoizolaciji da poštuju naredbu i ostanu u svojim domovima da bi zaštitili i sebe i druge i izbjegli krivično-pravnu ili prekršajnu odgovornost"
35058 pregleda 10 komentar(a)
Studentski dom pretvoren u karantin, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Studentski dom pretvoren u karantin, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2020. 12:17h

Građani koji su doputovali iz zemalja pogođenih epidemijom virusa korona i koji ne poštuju naredbu Ministarstva zdravlja o samoizolaciji zbog opasnosti od širenja ovog opasnog oboljenja, prema Krivičnom zakoniku Crne Gore mogu biti kažnjeni i do 12 godina zatvora ako se utvrdi da su odgovorni za širenje epidemije i smrt jednog ili više lica.

U Crnoj Gori je u protekle dvije sedmice sankcionisano oko trideset osoba zbog kršenja naredbi nadležnih da ostanu u samoizolaciji ili karantinu ili da obustave rad u ugostiteljskim objektima. Iz Akcije za ljudska prava su povodom obavještenja o prvim slučajevima procesuiranja osoba zbog sumnje da su prekršile naredbe Ministarstva zdravljaukazali na propise o krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti s tim u vezi.

“Teže posledice djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (čl 287) sankcionisane suu članu 302 KZ Teška djela protiv zdravlja ljudi: ako usled djela iz čl 287 ovog zakonika neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ako je usled djela iz čl 287 ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina. Osobe kojima je zbog opasnosti od širenja virusa korona izdato rješenje o samoizolaciji, u s lučaju nepostupanja po tom rješenju čine krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Ako zbog toga dođe do prenosa virusa na drugu osobu, smatraće se da je izvršeno krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti”, navode iz Akcije.

Krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287 KZCG) glasi: Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Iz HRA objašnjavaju da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano da se krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti procesuira prema članu 288 KZCG.

“Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine. Takođe, Zakon o zaštiti stanovništva od širenja zaraznih bolesti (Službeni list Crne Gore, br. 012/18) učlanu 73 predviđa da će se novčanom kaznom od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice ako se za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja suprotno članu 33 stav 1, i ako se ne pridržava naredbi ministarstvau vezi sa mjerama stavljanja u karantin suprotno članu 34 stavu 3.U poslednjih nedjelju dana Vlada Crne Gore je donijela set mjera kojima pokušava da suzbije širenje virusa Kovid 19 (korona)”, navode iz HRA.

Pojašnjavaju da prekršajna odgovornost postoji ako osoba u periodu samoizolacije, kada je dužna da se izoluje i javlja Institutu za javno zdravlje Crne Gore, postupi suprotno ovoj zakonskoj obavezi, odnosno, ako ne postupi u skladu s naredbom Ministarstva zdravlja o odlasku u karantin.

“Apelujemo na sve kojima je izdato rješenje o samoizolaciji da poštuju naredbu i ostanu u svojim domovima da bi zaštitili i sebe i druge i izbjegli krivično-pravnu ili prekršajnu odgovornost. Odgovorno ponašanje svakog od nas pojedinačno u ovoj situaciji može spasiti mnoge živote”, poručuju iz HRA.

Preporučujemo za Vas