Bankari će od ponedjeljka snimati telefonske razgovore?

Centralna banka je kao mjeru u borbi protiv krize izazvane koronvirusom donijela posebnu Odluku po osnovu koje će tokom 90 dana korisnici kredita imati pravo na moratorijum na otplatu obaveza
12439 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Kako ne bi dolazilo do mogućih zloupotreba prilikom dogovora o tromjesečnom stopiranju izmirivanja kreditnih obaveza prema bankama, poslovne banke koje budu od ponedjeljka telefonom primale zahtjeve svojih klijenata snimaće telefonske razgovore, saznaju "Vijesti" nezvanično u Udruženju banaka Crne Gore.

Klijent banke koji želi da mu se 90 dana stopira otplata kreditnih obaveza će, između ostalog, morati da se predstavi, saopšti lične podatke i matični broj, kao i broj Ugovora o kreditu sa bankom.

Centralna banka je u četvrtak kao mjeru u borbi protiv krize izazvane koronvirusom donijela posebnu Odluku po osnovu koje će tokom 90 dana korisnici kredita (pravna lica, fizička lica, preduzetnici i ostali korisnici) imati pravo na moratorijum na otplatu obaveza.

Moratorijum, kako se navodi u Odluci CBCG, obuhvata privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita (glavnica, kamata, zatezna kamata, naknada i dr.).Naknadnim tumačenjem ove Odluke, međutim, tokom sastanka predstavnika CBCG i poslovnih banaka u petak utvrđeno je da se tokom 90 dana redovna kamata klijentima, ipak, obračunava, odnosno, da će je oni morati naknadno platiti tokom preostalog i (za tri mjeseca) produženog perioda otplate duga.

Centralna banka CBCG i predstavnici komercijalnih banaka, nakon jučerašnjeg sastanka, odobrili su klijentima, koji ne mogu elektonski da pošalju zahtjev ili u pisanoj formi, to urade i preko telefona. Ta mjera je, omogućena, uglavnom, zbog starije populacije i penzionera, koji nijesu dovoljno informatički pismeni.

Bonus video: