CGO: Vlada da povuče odluku, država da štiti građane ne ugrožavajući ničija prava

"I noćas, odmah nakon objavljivanja ove odluke Vlade, brojni građani su pokrenuli polemike na društvenim mrežama i sami otpočeli otkrivanje identiteta onih koji se nalaze u samoizolaciji, a koji su odlukom zdravstveno-sanitarne inspekcije dobili nalog da moraju ostati u samoizolaciji od ulaska u Crnu Goru"
22143 pregleda 41 komentar(a)
Tamara Milaš, Foto: CGO
Tamara Milaš, Foto: CGO

Posljednja najavljena mjera Vlade koja se odnosi na objavljivanja imena lica koja su u samoizolacije vodi direktno kršenju Ustavom i međunarodnim standardima garantovanih ljudskih prava i osnovnih demokratskih principa, saopštila je koordinatorka programa Ljudska prava u Centru za građansko obrazovanje Tamara Milaš.

Iz CGO su apelovali na Vladu da hitno povuče odluku i da obezbijedi da nadležni organi kontrolišu lica u samoizolaciji

Oni, kako je saopštenom pozdravljaju sve dosadašnje napore Vlade u borbi protiv virusa korona.

"Ustav Crne Gore, u članu 40, garantuje pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života. Dodatno, članom 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda štiti se prava na privatnost ličnosti koje se može ograničniti radi zaštite zdravlja. Međutim, iz saopštenja Vlade proizilazi da je razlog nešto drugo, a što može voditi nesagledivim posljedicama i dodatno učiniti složenom ionako tešku situaciju u kojoj se nalazimo", navela je Milaš.

Podsjetila je da su munjevitom brzinom, nakon što je objavljeno da su registrovani prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori, mnogi građani znali o kome je riječ i da su te porodice na svojoj koži osjetile strašnu stigmatizaciju.

"I noćas, odmah nakon objavljivanja ove odluke Vlade, brojni građani su pokrenuli polemike na društvenim mrežama i sami otpočeli otkrivanje identiteta onih koji se nalaze u samoizolaciji, a koji su odlukom zdravstveno-sanitarne inspekcije dobili nalog da moraju ostati u samoizolaciji od ulaska u Crnu Goru. Postavljaju se pitanja: da li u ovim trenucima izuzetne zabrinutosti građani zaista mogu postupiti na adekvatan način i da li donošenje ovakvih odluka može izazvati još veću paniku među njima. Jasno je da ovo vodi lancu opasnih posljedica - od stigmatizacije, moralne osude onih koji se nalaze u samoizolaciji, preko narušavanja javnog reda i mira, do nekih mnogo ozbiljnijih krivičnih djelovanja od strane građana. Osim toga, ovo će imati svoj efekat i na Budžet Crne Gore, jer će svi građani čije je pravo na privatnost narušeno, a pri tom su postupali u skladu sa naredbama zdravstveno-sanitarne inspekcije, imati mogućnost da zatraže naknadu štete pred nadležnim sudskim instancama, pozivajući se na kršenje nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva",upozorila je Milaš.

Navela je da država mora naći način da, u zakonskom okviru i skladu sa svim relevantnim međunarodnim dokumentima, upotrijebi pozitivnopravni instrument, kojim bi disciplinovala sve građane koji su dužni da postupaju po nalozima za samoizolaciju, a da ne ugrožava njihova građanska prava.

"Iako se pokazuje da kao društvo još nijesmo dovoljno zreli da ovu situaciju obradimo adekvatno. Takođe, vjerujemo da država ima načina i snage da riješi ovaj problem kroz neku vrstu pojačanog ili elektronskog nadzora, sprovede sve zakonom propisane mjere i uspostavi opštu disciplinu, ne kršeći osnovna načela ljudskih prava i uskraćujući prava koja pojedincu pripadaju", zaključila je Milaš.