Pljevlja: Privrednici tvrde da ih Čistoća guši

Pljevaljska preduzeća tvrde da je usluga odvoženja otpada najskuplja u Crnoj Gori. Iz Čistoće kažu da bi naglo izjednačavanje cijena za pravna i fizička lica značilo kolaps komunalne privrede
7005 pregleda 3 komentar(a)
Kamioni Čistoće u Pljevljima, Foto: Goran Malidzan
Kamioni Čistoće u Pljevljima, Foto: Goran Malidzan

Pljevaljski preduzetnici nezadovoljni su načinom i visinom obračuna usluge odvoza komunalnog otpada koji im naplaćuje opštinsko preduzeće Čistoća. Oni tvrde da je ova usluga od svih crnogorskih opština najskuplja u Pljevljima i da ugrožava poslovanje njihovih firmi.

Na nedavno održanoj javnoj raspravi, predstavnik preduzeća “Žitoprodukt” Rajko Dacić kazao je da odvoz jednog kamiona smeća iz sela Židovići gdje se nalazi njihova pekara, Čistoća naplaćuje 230 eura. “Za taj novac mi dopremimo 30 tona brašna izvan Crne Gore, što govori dovoljno o visokim cijenama ove usluge“, rekao je Dacić.

“Žitoprodukt” mjesečno za odvoz smeća plaća 2.320 eura.

Vlasnik hotela “Pljevlja” Predrag Cvijović smatra da su cijene usluge odvoza komunalnog otpada u Pljevljima daleko najveće u Crnoj Gori, konstatujući da u takvim uslovima teško mogu opstati privatne firme. Vlasnik preduzeća “Javor internacional” Vukoman Marić naveo je da je Čistoća protiv njegove firme podnijela tužbu za naplatu dugovanja, čime se toj firmi, kako je istakao, pokušava nanijeti šteta.

On smatra da je obračun ove usluge koji primjenjuje Čistoća nepravedan i da je Čistoća požurila među prvima u Crnoj Gori da donese nacrt nove odluke. Marić је kazao da drvoprerađivačka preduzeća ne proizvode otpad, jer se drvo i otpad od drveta koristi za proizvodnju energenata. Predložio je da se za pravna lica donese osnovica, a da se preko toga naplaćuje po jedinici mjere ili po broju radnika, ostvarenom profitu ili na druge načine.

“Meni se godišnje za usluge Čistoće obračunava osam hiljada eura. Na ovaj način se guše firme koje jedva preživljavaju. Čistoća hoće da naplati nešto, a da ništa ne uradi. Naplaćuju čak i otvorene prostore, kao što je na primjer parking. Nikada nisu došli pred moju firmu niti su odnijeli nijedno parčence drveta, nijednu kesu, osim što su samo postavili kontejner u blizini. Šta da radim, da plaćam dok mogu, a kada ne budem mogao da zatvorim firmu”, poručio je Marić.

Direktor Čistoće Saša Ječmenica tvrdi da bi naglo izjednačavanje cijena za pravna i fizička lica značilo kolaps komunalne privrede, odnosno da bi to moralo da dovede do značajnog povećanja cijena za fizička lica. Istakao je da u ovom trenutku u Crnoj Gori ne postoji sistem za sprovođenje usluge na osnovu količine odvezenog komunalnog otpada. Ječmenica ističe da su njihovi troškovi po metru kvadratnom 11 centi, a da fizička lica u Opštini trenutno plaćaju prosječno 7,5 centi. Kazao je da je preduzeće “Žitoprodukt” pokrenulo ocjenu ustavnosti i zakonitosti važeće odluke o komunalnom redu.

“Uspjeli smo od “Žitoprodukta” da naplatimo dio naših potraživanja po presudama Privrednog suda, koja je potvrđena na Apelacionom. Ne sumnjam da će i ostali sporovi sa pravnim licima koji su u toku biti završeni u korist Čistoće, jer mi kao preduzeće obavljamo djelatnost od javnog interesa”, rekao je Ječmenica.

“Ukoliko neko proizvodi otpad, a ne odlaže ga u komunalne posude koje je ponudila Čistoća, nalazi se u prekršaju i može biti izložen kaznama mnogo većim od iznosa od onih koji se traže za odvoz otpada. Ukoliko neko otpad spaljuje ili zatrpava na svojoj parceli opet je u prekršaju. Drvoprerađivači proizvode komunalni otpad, što proističe iz činjenice da imaju zaposlene radnike koji tu borave po osam sati dnevno. Neoboriva je činjenica da odlažu otpad u ponuđene posude kao i da naša vozila odvoze otpad”, rekao je Ječmenica.

Bonus video: