Bavarska: Vrag odnio šalu, a do juče se đuskalo na korona partiju

Vlada Bavarske u petak je uvela nove rigorozne mjere, vlasnik pogrebnog preduzeća za “Vijesti” kaže da konačno na ulice izlazi samo ko mora
10814 pregleda 0 komentar(a)
Ulice puste, Foto: Privatna arhiva
Ulice puste, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.03.2020. 21:40h

Stefan Bem (39) vlasnik je pogrebnog preduzeća u drevnom bavarskom gradu Augsburgu.

Prije deset dana, gradske vlasti prvi put su ga upozorile da njegove kolege, prilikom preuzimanja dva leša iz mrtvačnice, pored uobičajenog zaštitnog moraju da koriste i specijalna odijela.

Nije znao zašto, mogao je samo da pretpostavlja...

Vlada Bavarske u petak je uvela nove rigorozne mjere u dugo čekanom odgovoru na širenje epidemije koronavirusa, koja je nedavno brutalno pogodila najveću i najpoznatiju njemačku pokrajinu. U Augsburgu zvanično ipak nema žrtava virusa, uprkos tome što je broj oboljelih svakodnevno sve veći.

“Neshvatljivo je da smo do juče širom grada na otvorenom imali takozvani korona parti, gdje se omladina veselila uz muziku i pivo. Parkovi su bili puni djece, a zbog lijepog vremena, bile su pune terase restorana i kafana, koje su imale radno vrijeme do 15 časova. To je neodgovoran i neozbiljan pristup globalnom problemu“, kazao je Bem za “Vijesti”.

Bavarska je u petak imala 2.282 oboljela od smrtonosnog virusa koji je odnio 13 života. Po broju smrtnih slučajeva, druga je pokrajina u Njemačkoj koja zahvaljujući izuzetno stručnim ljekarima i opremljenim zdravstvenim ustanovama, u odnosu na broj oboljelih od koronavirusa, bilježi mali procenat umrlih - od blizu 20 hiljada zaraženih, preminulo je 60 ljudi.

U Njemačkoj ima oko 28 hiljada kreveta za intenzivnu njegu, a Vlada planira da taj broj duplira i eksperti su saglasni da i u toj činjenici treba tražiti razlog niske stope smrtnosti u odnosu na broj oboljelih. Poređenja radi, Italija i Velika Britanija imaju po pet hiljada raspoloživih kreveta.

Augsburg je u petak imao 43 oboljela uz devet novih slučajeva. Školske ustanove i vrtići zatvoreni su od prošlog ponedjeljka, dok su veća okupljanja u Bavarskoj zabranjena od 11. marta.

“Vlast je donijela adekvatne mjere iako sa malim zakašnjenjem. Ali, ljudi to zloupotrebljavaju. Evo, recimo, jedan roditelj koji mora biti sa djetetom koje ne ide u školu ili vrtić i kome je to plaćeno, vrijeme koristi za šetnje sa tim djetetom i posjete javnim mjestima. To je neprihvatljivo“, kaže Bem.

Nove mjere, kako očekuje, trebalo bi da donesu rezultate.

“Od subote, treba debeo razlog da bi bio vani. Izuzeci su odlasci na posao, trgovinu ili apoteku sam ili sa članom porodice. Takođe, izlazak je dozvoljen i svim koji imaju kućne ljubimce da ih izvedu van. Mjere znače i ključ u vratima svih restorana i kafana. To je prava preventiva koja je morala ranije da se desi, ali hajde da se nadamo da nikad nije kasno“.

Otkazane su i popularne proljećne Plere, koje su Oktobarfest u malom, a koje se u Augsburgu tradicionalno održavaju za uskršnje praznike.

Drugi sagovornici “Vijesti” kažu da je vlada Bavarske sugerisala Berlinu uvođenje strožijih mjera oko koronavirusa.

“Juče su o tome govorili na televezijama sa nacionalnim frekvencijama, ali i o tome kako se građani ne pridržavaju donijetih uredbi i pravila. Od subote će biti rigorozni, tako i treba“, kaže jedan od njih.

Prvi slučaj koronavirusa u Bavarskoj zabilježen je u januaru na sastanku minhenske firme autodjelova sa poslovnim partnerima iz Kine.

Sastanku je prisustvovala i jedna žena iz Kine, koja je bila zaražena koronavirusom.

Virus su tako dobili biznismeni iz Minhena, koji su ga prenijeli i na članove svojih familija. Nakon otkrića, oni su svi bili karantirani u klinikama. Tako je počeo problem u Bavarskoj. I Augsburgu...

Bonus video: