Hapse neodgovorne, imena ne objavljuju

Mjere samoizolacije kršili i strani državljani, vlasnici otvarali lokale uprkos zabrani
59210 pregleda 50 komentar(a)
Sa akcije prebacivanja turske državljanke u karantin, Foto: Uprava policije (screenshot)
Sa akcije prebacivanja turske državljanke u karantin, Foto: Uprava policije (screenshot)

Tužioci i policija imali su i juče pune ruke posla širom Crne Gore zbog brojnih nepoštovanja mjera Vlade u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Zbog kršenja mjera samoizolacije, policije je dvije osobe iz Budve i Bijelog Polja sprovela u karantin i protiv njih podnijela krivične prijava zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti.

Budvanska policija je podnijela krivčnu prijavu protiv 44-godišnje turske državljanke S.S.

“Ona je prekršila mjeru samoizolacije koja joj je određena rješenjem Uprave za inspekcijske poslove 16. marta na način što je napustila prostor predviđen za samoizolaciju. Ona je na otvorenom prostoru zatečena od strane policije i sanitarnog inspektora. S. S. je sprovedena u karantin”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija u Bijelom Polju je sprovela u karantin 20-godišnjeg P. Č.

Pojasnili su da je on takođe napustio prostor za samoizolaciju i da je protiv njega podnijeta i krivična prijava.

Vlada je odlučila u subotu sa objelodani imena osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Tu odluku opravdala je time što je utvrđeno da pojedina lica krše mjeru samoizolacje izlažući visokom riziku cijelu Crnu Goru...

Kolašinska policija je prethodnih dana procesuirala tri lica.

Dva se sumnjiče za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti, dok se jedno tereti za krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Policija je lišila slobode V. J. (44) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti, dok je protiv D. D. J. (40) podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

“Oni su postupili suprotno naredbi Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje i unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje koronavirusa i otvoriili ugostiteljski objekat ‘Crkvina’ u Kolašinu i vršili ugostiteljske uskuge”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, zbog širenja panike u vezi sa koronavirusom, slobode je lišen 31-godišnji P. Č.

Iz UP su pojasnili da je on prilikom sprovođenja u Bijelo Polje radi izdržavanja kazne zatvora za drugo djelo službenicima policije rekao da sumnja da je zaražen koronavirusom jer je, kako je naveo, bio u kontaktu sa osobom koja je zaražena i da ima simptome specifične za ovaj virus.

“Lice je testirano na ovaj virus i rezultat je bio negativan. Protiv njega je po nalogu tužioca podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i on je priveden tom tužiocu uz krivičnu prijavu”, navodi se u saopštenju.

Ugostitelj J.V. iz Nikšića, zbog otvaranja svog ugostiteljskog objekta, uhapšen je po nalogu državnog tužioca zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima.

“Državni tužilac je za J.V. odredio pritvor do 72 sata, nakon što ga je saslušao”, saopštio je portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić.

Kao i dan ranije, dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru je odredio zadržavanje do 72 sata protiv još četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Osumnjičeni I. K., M. P. iz Budve i V. B. iz Tivta su suprotno naredbi Ministarstva zdravlja otvorili ugostiteljske objekte u Budvi, odnosno Tivtu, dok je osumnjičena M. M. iz Budve otvorila frizerski salon. Protiv svih osumnjičenih je podnijet predlog za određivanje pritvora”, stoji u saopštenju koje potpisuje portparolka ODT, tužiteljka Tijana Čelanović.

Iz tužilaštva su pozvali sve da poštuju naredbe.

Dan ranije je dežurni tužilac odredio zadržavanje, takođe, za četiri osobe.

Podgorička policija je krivično procesuirala dvije osobe jer su kršile privremene mjere o zabrani prevoza više od dva punoljetna lica u vozilu. Iz UP su poručili da će nastaviti sa sprovođenjem naredbi i mjera Vlade radi suzbijanja koronavirusa.

Bonus video: