Nikšić: Hitno pomoći Romima i Egipćanima

Poručila je da su romski i egipćanski volonteri spremni da putem viber grupe po razredima pomažu učenicima kako bi se prevazišli pomenuti problemi, a sve za dobrobit djece
3022 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Iz Centra za romske inicijative upozorili su da u Nikšiću postoji određeni broj porodica koje žive od prosjačenja i prikupljanja sekundarnih sirovina i koje su u teškoj materijalnoj situaciji.

“Oni gladuju, a svi ih upućuju za pomoć na Centar za romske inicijative. Međutim, Organizacija nema sredstava da im omogući bar osnovne namirnice za život. Ovakvo stanje ne isključuje romske i egipćanske porodice u Podgorici, Bijelom Polju, Tivtu, Baru i Beranama. Ne smijemo da dozvolimo da nam određene romske i egipćanske porodice gladuju u ovako teškim trenucima gdje bi kao društvo trebali da pokažemo solidarnost i pristupimo svima jednako”, poručila je Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative.

Upozorila je i da djeca romske i egipćanske populacije nijesu u stanju da prate nastavu koja se u ovom trenutku odvija online i podsjetila da je NVO “Mladi Romi” uputila dopis Vladi, a kao jedna od mjera je da se pripadnicima RE zajednice obezbijedi besplatan Internet. Pomenutu inicijativu su i oni podržali.

“U suprotnom više od 90 odsto djece iz romske i egipćanske zajednice ostaće uskraćeno ovog sada već formalnog procesa obrazovanja (neforomalnog u normalnim uslovima), te neće biti u mogućnosti da prate nastavu na daljinu. Dodatno nas zabrinjava činjenica što je više od 80 odsto roditelja nepismeno i neće moći da pomognu djeci, niti razumiju njihovu obavezu”, istakla je Delija.

Poručila je da su romski i egipćanski volonteri spremni da putem viber grupe po razredima pomažu učenicima kako bi se prevazišli pomenuti problemi, a sve za dobrobit djece.

“Ukoliko pomenute zajednice ostanu bez Interneta neće biti u mogućnosti da pruže ovaj vid pomoći. Alarmantno je i to, da od stupanja na snagu preventivnih mjera od strane Vlade Crne Gore, radnici komunalnog preduzeća svoje poslovne obaveze obavljaju bez zaštitne opreme, a svjesni smo činjenice da 90 odsto radnika komunalnog preduzeća čine predstavnici romske i egipćanske zajednice, te isti dovode u opasnost prije svega sebe, svoju djecu i širu porodicu kao i ostale građane imajući u vidu da je jedna od mjera zaštite i održavanje higjene. Kako smo svjesni situacije i nemogućnosti države da izađe u susret svim zahtjevima apelujemo za hitnu dezinfekciju romskih i egipćanskih naselja ako nismo već u mogućnosti da im pružimo osnovna sredstva za dezinfekciju i zaštitu”, poručila je Delija.

Bonus video: